Harmadik hónapja nő

Gyártásban és exportban továbbra is növekedés, most végre a piacon is élénkülés: többéves esés után Németországban harmadik hónapja emelkednek az újautó-eladások.

Erről a Német Autógyártók Szövetségének (VDA) elnöke, Matthias Wissmann tájékoztatott a genfi szakmai találkozón. Januárban az Európai Unióban 5,5 százalékkal, Németországban 3,2 százalékkal, februárban 4 százalékkal nőttek az eladások. Az utolsó hónapban 210 ezer új személyautót helyeztek forgalomba, ami azt jelzi, hogy a németeknél harmadik hónapja nő a vásárlási kedv.

A folyamatos bővülés fordulatot jelent az autógyártók legnagyobb európai piacán és más országokban is javulás tapasztalható.

Kiszállításra várva
Kiszállításra várva
Boros Jenő / Népszabadság

Az ACEA januári adatai szerint a legtöbb országban megindult a növekedés, az euró övezet válsággal küzdő tagállamaiban immár ötödik hónapja tart, ami Írországban 33 százalékos, Portugáliában 32 százalékos, Görögországban 15 százalékos volt.

A nyugat-európai régióban idén 11,7 millió új személyautó forgalomba helyezésével számolnak, ami 2 százalékkal több a tavalyinál, ám ez még messze elmarad a válság előtti 15 milliós darabszámtól, mert a piac már telített.

Javult a németországi kapacitások kihasználtsága: februárban közel félmillió új személyautót szállítottak ki a megrendelőknek, ez 7 százalékos növekedés egy év alatt. A 380 ezer exportált új autó hasonló mértékű emelkedést jelent az utolsó hónapban.

Eckerhardt Rotter, a VDA kommunikációs igazgatója a Népszabadságnak elmondta, hogy a 760 ezer embert foglalkoztató németországi üzemek teljesítménye idén 2 százalékkal, 5,55 millió darabra emelkedhet, hasonló mértékű az exportnövekedés, ami az előrejelzések szerint 4,28 millió darab.

A német cégek külföldi autógyáraiban ennél is nagyobb lehet a növekedés, az összes gyártó valamennyi külföldi telephelyén 6 százalékkal, 9,1 millióra emelkedhet az elkészült kocsik száma. Éves szinten 14,7 millió darab lesz a német márkák idei termelése, ami világpiaci részesedése 20 százalékát jelenti, miközben a prémium kategóriában elérik a 80 százalékot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.