Elhunyt a legendás 911-es alkotója

Hetvenhat éves korában meghalt Ferdinand Alexander Porsche, akinek műve már életében múzeumi darab lett.

 Az autótervező folytatta nagyapja munkáját és a cégalapító Ferdinand Porschéhez hasonlóan igazi autó ikont alkotott: az unoka, Ferdinand Alexander nevéhez fűződik a 911-es sportkocsi tervezése, mely sok műszaki megoldásában a farmotoros, léghűtéses és bokszer-motoros Bogár testvérének tekinthető.

Ferdinand Alexander Porsche 1935. december 11-én született Stuttgartban, Dorothy és Ferry Porsche gyermekeként. A család és a műhely 1943-ban Ausztriába települt, majd 1950-ben visszatért Németországba. Alexander a Waldorf iskola és az Ulm-i Formatervezési Kollégium után, 1958-tól a Porsche autógyárban dolgozott, 1962-től tíz éven át vezette a márka formatervezési részlegét, legsikeresebb műve az 1963-ban bemutatott 911-es kupé modell volt, mely bekerült a New York-i Kortárs Művészetek Múzeumának gyűjteményébe.

Porsche 1972-től részt vett a stuttgarti sportkocsigyártó részvénytárság irányításában, 2005-ig tagja volt a felügyelő bizottságnak. 1972-ben alapított saját vállalkozása, a Porsche Design Studio már nemcsak autókarosszériákat, de egyéb kiegészítő divattermékeket, például napszemüveget, karórát és öngyújtót is tervezett, a cég 2003-ban a Porsche csoport tagja lett.

Alexander Ferdinand Porsche és a legendás 911-es sportkocsi
Alexander Ferdinand Porsche és a legendás 911-es sportkocsi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.