Autóverseny a Duna-parti kikötőben

Nem Valencia, és nem Forma 1, hanem Gönyű és Formula Student; a pálya és az autó kisebb, ám műszakilag legalább annyira izgalmas, mint az idei Magyar Nagydíj volt, ráadásul a mezőny is népesebb.

Rekord már a rajt előtt: 1 perc 58 másodperc alatt telt be a 2011-es Formula Student Hungary (FSH) 32-as nevezési listája az interneten. Nem véletlenül, hiszen a győriek tavaly elnyerték a csapatok által legnépszerűbb és a legjobban rendezett verseny díját. Idén már tülekedtek jelentkezéskor, és aki csak néhány másodperccel később klikkelt, már nem fért be.

A vezető autógyárak ma már olyan pályakezdőket keresnek, akik részt vettek a mérnökhallgatók legrangosabb versenyében. Világszerte 260 csapat vesz részt évek óta a Formula Student sorozatban, melynek sikeres magyar résztvevői is vannak.Ebben a műfajban nem a pilóta, hanem a csapat a fontos, mert ez a konstruktőrök, pontosabban a műszaki elmék versenye, első a mérnök és a megoldás, amit külön pontoznak.

Formula Student néven az 1981-ben az USA-ban alapították a sorozatot, s tavaly első ízben érkezett Magyarországra. A rendezési jogot a Mérnökök a Járműves Műszaki Felsőoktatásért Egyesület és a győri X-Meditor Kft. kapta meg. A Győr-gönyűi kikötő területén négy napon keresztül számos elméleti és gyakorlati versenyszámban küzdöttek a dobogós helyekért a főiskolai és egyetemi csapatok. A rendezvény lebonyolításának színvonalát olyannak ítélték meg a résztvevők, hogy a minden idők legjobb Formula Student verseny rendezési díját adták át a szervező csapatnak.

Az idei első bejelentkező az Athéni Műszaki Egyetem csapata volt 6 másodperccel a regisztráció indítása után. Az idei 30 helyen 14 nemzet képviselői osztoznak Oroszországtól Nagy-Britanniáig; Görögországtól Svédországig tájékoztatta a NOL-t Csütörtöki Tamás, a rendezvény igazgatója. A legtöbb csapat Németországból érkezett. A mezőnyt két magyar intézmény, a Kecskeméti Főiskola és a Budapesti Műszaki Egyetem csapata is erősíti. A BME Formula Racing Team autóját 600 köbcentiméteres Yamaha motor hajtja: 67 kilowattnyi teljesítményével álló helyzetből 3 másodperc alatt éri el a 100 km/órás sebességet, ami alig marad el a Forma 1-es autók gyorsulásától.

A 2011-es Formula Student Hungary versenyre jelentkezők komoly műszaki, gazdasági és üzleti dokumentációt is eljuttattak a szervezőgárdához, amit a hazai és nemzetközi autóipar képviselőiből összeválogatott bírák értékeltek. Az Audi révén Győr lát vendégül több mint hatszáz olyan egyetemi hallgatót, akik a jövő vezető fejlesztőmérnökei, a járműipar meghatározó személyiségei lesznek.

A verseny fő támogatói Magyarország járműiparának meghatározó szereplői: Audi Hungaria, AVL, Bosch, Continental, Knorr-Bremse, MOL, Rába, Thyssen és a Trigon Electronica. A pénteki műszaki ellenőrzések és gépátvételek után szombaton és vasárnap lesznek az igazi próbatételek és versenyfutamok.

Gépátvétel a Formula Student verseny előtt
Gépátvétel a Formula Student verseny előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.