Autós szülinap az Antarktiszon

Repülő üzemanyaggal startolt a Déli sarkon a történelem leghosszabb autós expedíciója, melyen nem csak rekordot ünnepeltek.

Hetvenezer kilométer négy hónap alatt, ez a mérlege a túrának, melynek során világrekordot állított fel három Toyoat Hilux: mindegyik autó 9500 kilométert teljesített a Déli sarkon.

2011. novemberétől 2012. februárjáig a csapat tíz Hilux terepjáróval állított fel üzemanyag lerakatot, időjárás-figyelő állomást miközben tudományos kutatásokhoz és egy síverseny megszervezéséhez is segítséget nyújtott. A túra mások apropója a Land Cruiser hatvanadik születésnapja volt.

Az Extreme World Races által szervezett sarkvidéki program lényege, hogy a járművek kétszer szelték át a rideg kontinenst. Az új világrekordot három Hilux állította föl, köztük két 6x6-os meghajtású változattal, melyek egyenként 9500 kilométert teljesítettek. Az összesen harmincezer kilométeres teljes távolság a leghosszabb sarkvidéki expedíció, melyre valaha sor került.

Az Antarktisz mostoha vezetési körülményeivel, a -50°C-os hideggel, a 3400 méteres magasságokkal és a világ legbrutálisabb vezetési viszonyaival megküzdő járműveket a 4x4-es autók átalakításával foglalkozó, izlandi Artic Trucks készítette fel. A szükséges módosításokon kívül daruval látták el az autókat a nehezebb felszerelések mozgatásának megkönnyítésére,de a három literes D-4D dízelmotort és sebességváltót nem módosították.

Az extrém hidegre való tekintettel Jet A-1-es repülőgép-üzemanyagot alkalmaztak, amelyhez 280 literes üzemanyagtartályt (a 6x6-os változathoz pedig 800 literest) építettek be. Módosították a felfüggesztést és a hajtásláncot, kúszófokozattal és extra-nagy, de különlegesen alacsony, 2-3 psi nyomású kerekekkel (a hétköznapi Hiluxok guminyomása 29 psi) látták el az autókat. A kerékmegoldásnak köszönhetően az abroncsok hozzávetőleg 17-szer nagyobb felületen érintkeztek a talajjal, mint hétköznapi társaik.

A Hilux terepjárók a Déli sarkon
A Hilux terepjárók a Déli sarkon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.