Autógyártásba kezd a világ legnagyobb napelemgyártója

A Hanergy nevű kínai vállalkozás három éven belül el akarja indítani autógyártását, rögtön négy típussal kezdenek - írja az Autó-Motor.hu.

Az 1994-ben alapított kínai Hanergy jelenleg 15 000 alkalmazottal és világszerte 10 gyárral rendelkezik, a világ legnagyobb vékonyfilmes napelemgyártója, de a víz- és szélenergia-hasznosításban is érdekelt. Most újabb piacra akar belépni, külső segítséggel fejlesztették a négy prototípust, amelyek sorozatgyártását három éven belül megkezdik.

Az autó közös jellemzője a villanymotoros meghajtás, és hogy az összesnek a tetején ott a napelem. A Hanergy Solar 0 elnevezésű kétszemélyes városi autó nem túl apró, de ennek nagyon jó magyarázata van: a csomagtartóban két darab villanymotoros robogó rejtőzik.

A Solar A furcsa megjelenését az indokolja, hogy maximalizálták a tetőfelületet, és ezáltal a napelem méretét. Azt mondják, hogy a 7,5 négyzetméteres napelem (a motorháztetőn is van) 5-6 óra alatt mintegy 80 km megtételére elegendő energiát képes termelni, ami esetleg a városi autó teljes energiaigényét le tudja fedni. A tető hátsó részében rejtőzik még egy kb. 1 négyzetméteres, haladás közben hátranyúló napelem-tábla is.

A Hanergy minden típusának legalább 350 km-es hatásteljesítményt ígér, és azt, hogy azok mintegy évi 20 000 km megtételére elegendő energiát képesek lesznek saját maguknak megtermeli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.