A Chrysler és a Toyota visszahív, a Kia és a Hyundai fizet

Hibás alkatrész, tűzveszély és indokolatlanul berobbanó légzsák miatt 3,5 milliónál több japán és amerikai autót kell szervizbe vinni, miközben megtévesztő reklám miatt 900 ezer dél-korai kocsi tulajdonosa kártérítést kap.

A Toyota 2,7 millió autót hív vissza a kormánytengely és a vízpumpa ellenőrzésére. A TMC közleménye szerint eddig nem okoztak balesetet az alaktrészek, de kormányhiba miatt negyven, a vízpumpával kapcsolatban négyszáz panaszt jelentettek a szervizek. A visszahívás Európában 496 ezer, Japánban 1,52 millió, az USA-ban 1,25 millió autót, többségében 2000 és 2011 között gyártott Priusokat és Corollák at érint.

A Chrysler kilencszázezernél több Jeepet hív vissza a 2002-es é 2004 között gyártott Liberty és Grand Cherokee légzsákrendszerének ellenőrzésére, mert olykor indokolatlanul berobbanhatnak. A 914 545 autóból 744,822 darabot az USA-ban, 49.430-at Kanadában, 21.828-at Mexicóban 103.465 darabot pedig más piacokon forgalmaztak.

Megtévesztő reklám miatt fizet az Egyesült Államokban a Kia-Hyundai páros, mert a valóságosnál kisebb fogyasztási értékkel reklámozta modelljeit: a dél-koreai konszern elnézést kért az érintett 900 ezer ügyfelétől, és a megtett kilométerek arányában kifizeti a benzinár-különbözetet. Ezt a szervizkönyv és kilométeróra alapján számolják ki. A 3 százalékos túlfogyasztás 100 millió dollárjába kerül a Hyunda-Kia párosnak az USA-ban, és akkor még nem számoltunk a Környezetvédelmi Hivatala (EPA) bírságával.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.