Nyolcezerféle nyári gumi

A biztonságos autózás alapfeltétele a megbízható és jó állapotú gumi.

A biztonságos autózás alapfeltétele a megbízható és jó állapotú gumi, mégis sokan megpróbálják elöregedett abroncsukkal kihúzni a következő szezonig. Az elmúlt hetekben látványosan megnőtt a kereslet a nyári gumik iránt. A hazai autósok közül a legtöbben 195 milliméter szélességű nyári gumit keresnek (a vásárlók negyede), és ötödük választ 205, illetve 185 milliméteres abroncsot. Az átmérő tekintetében a 15 colos a favorit (a vevők közel fele ezt választja), és átlagosan tíz emberből kettő választ 16, illetve 14 colos autógumit.  

Az Árukereső.hu ár-összehasonlító szakportál elemzése szerint a nyári gumi vásárlásánál a legtöbben csak az ár alapján döntenek. A vásárlók több mint háromnegyede a legolcsóbb árkategóriában szeretne gumit venni. Sokan nem tudják viszont, hogy a jó gumival üzemanyagot is meg lehet takarítani. Havi kétmillió látogató vásárlási folyamatát elemezve azt állapították meg, hogy az internetezők 77 százaléka a legolcsóbbak közül, azaz 21 ezer forint alatt szeretne gumiabroncsot választani. Ebben a termékkategóriában határozottan az árérzékenység a meghatározó vásárlói magatartás, kevesen hűek hosszú távon egy-egy konkrét márkához. A fogyasztók több mint fele úgy kezdi meg a keresgélést az Árukereső.hu nyolcezer nyárigumi-ajánlata között, hogy nincs konkrét elképzelése arról, milyen márkájú abroncsot szeretne.

Mitől megbízható az abroncs?

A gumik ellenőrzésekor figyeljünk arra, hogy az abroncs rugalmas legyen, és megfelelő vastagságú futófelülettel rendelkezzen! A biztonságos nyári guminak legalább három milliméteres futófelületűnek kell lennie, bár az Európai Unió előírásai ennél engedékenyebbek: a kopott gumiabroncsért akkor büntetnek, ha a futófelület 1,6 milliméteres vagy annál kisebb, mert az már veszélyes. Balesetveszélyes, ha kopott vagy sérült az abroncs, és ha nem a jármű terhelésének megfelelő a guminyomás. A túlpumpálás sem jó módszer, mert megnő a fékút és csökken a stabilitás. A biztonság mellett ne felejtsük el, hogy egy jó minőségű, takarékos nyári gumi akár egytanknyi üzemanyagot is megspórolhat számunkra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.