Százezres kínálat

Látszólag bőséges a választék, hiszen százezer darabos az aktuális kínálat, ám a minőséggel és a meghirdetett paraméterekkel, például a futásteljesítménnyel akad bőven baj. Általános tapasztalat, hogy a portálokon meghirdetett használt autók ára 15-20 százalékkal magasabb piaci értékénél, ez az alkutartalék, amit ki is használnak a rámenősebb vevők, ám többségük abban téved, hogy csak az árat nézi, és nem a műszaki állapotot meg a jármű előéletét. Évi húszezer kilométeres futásteljesítménnyel számolva az első évben a legnagyobb, mintegy 20-25 százalékos az autók értékvesztése. Az európai trendeknek megfelelően a magyar piacon is nagyjából három év alatt esik az újkori felére az autó ára, mely általában a második és harmadik évben 6-10 százalékot veszít értékéből. Ez a klasszikus képlet, melyet alaposan átírt az új autók piacának csökkenése, hiszen ha nincs vásárlás, akkor kevesebb a régi kocsi beszámítása, így csökken a használtautó-kínálat, emelkednek az árak. A drágulás másik oka, hogy nem éri meg magas devizaárfolyamon importálni, ráadásul a hagyományos forrásnak számító német, osztrák, svájci és olasz piacokon alaposan felsrófolták az árakat a román, bolgár és ukrán kereskedők.

A fénykorban évi hatszázezer, három éve félmillió autó cserélt gazdát Magyarországon, és a Datahouse adatai szerint ez 2010-ben 420 ezerre csökkent, ami 4,4 százalékkal kevesebb az előző évhez képest. A használt személyautók tulajdonosváltozásainak listáját az Opel vezeti 60,8 ezer darabbal, majd az 50,3 ezre Suzuki és a 38 ezer darabos Volkswagen következik.

A korábbi évek folyamatos csökkenései után tavaly emelkedett a szürkeimportban érkező autók száma: a Datahouse adatai szerint a 2010-ben behozott 17,5 ezer használt személyautó 14,6 százalékos növekedést jelent egy év alatt. Továbbra is a németek a legnépszerűbbek: a márkák listáját 2051 darabbal és 26 százalékos növekedéssel az Opel vezeti a tavalyi éllovas BMW (2049 db) előtt, majd a Volkswagen (1831 db), a Ford (1705 db), a Mercedes (1656 db), a Renault (1149 db), az Audi 1122 (db) és Toyota (701 db) következik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.