Svájci Buick után bambuszautó

1960-ban még csak 450 ezer autó volt, Svájcban, ahol három évtized alatt megduplázódott a járműállomány. A 7,5 millió lakosú országban tavaly már négymillió személygépkocsit tartottak nyilván. Svájcban 2008-ban 287,5 ezer, 2009-ben 266 ezer, 2010-ben 284 ezer személygépkocsi kelt el.

A 2011. januárban eladott 20,3 ezer autó 7,7 százalékkal több, mint tavaly. Napjainkban is fontos piaci hőmérő az autóiparilag semleges Svájc, mely inkább csokijáról, óraiparáról és bankjairól ismert, pedig Swiss Made jelzéssel Buick és Chevrolet márkájú kocsikat is gyártottak 1936 és 1975 között a General Motors helyi üzemeiben. 1979-es megszűnéséig pedig a Monteverdi márka luxus sportkocsijai képviselték a helvéciai járműipart.

Jelenleg a Sbarro és a főállásban járműipari beszállítóként működő Rinspeed képviseli a svájci járműipart. Utóbbi minden évben bemutat egy showcart, idén egy BamBoo nevű villamos hajtású autóval reklámozza tevékenységét. A Citroen Meharit idéző strandkocsi különlegessége, hogy utastere bambuszból készült, és tartozéka egy összehajtható kerékpár.

A Rinspeed BamBoo nevű strandkocsija
A Rinspeed BamBoo nevű strandkocsija
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.