Hogy ne verjék át, ha használt autót vesz...

Mindenképpen ellenőrizze a kiválasztott használt autó jogi viszonyait: ki a tulajdonos, ki szerepel a törzskönyvben és a forgalmi engedélyben, és hogy tehermentes-e jármű. A szervizkönyv beírásai és pecsétjei sem mindig hitelesek, a jármű előélete, karbantartásai és javításai, valamint futásteljesítménye követhető a márkaszervizek nyilvántartásában, ehhez általában elég bemutatni a forgalmi engedélyt.

Ne sajnálja a pénzt az állapotfelmérésre, és felkészült szakemberrel, emelőn ellenőriz tesse a kiszemelt használt autó állapotát, ezt általában tízezer forintnál kevesebbért is vállalják a műhelyekben. Egyetlen rejtett hiba javítása, vagy sérült gumiabroncs cseréje is többe kerül ennél. Szakszervizben ellenőriztesse a kormánymű, a féltengelyek, féktárcsák, betétek és a lengéscsillapítók állapotát.

Súlyos kiadási tételt jelent, ha nem az előírásoknak megfelelően cseréltek olajat és vezérműszíjat a motorban, lényeges a lambdaszonda és katalizátor állapota. Árulkodó lehet az olajfolt a motornál és a sebességváltónál.

Karambolra és karosszériajavításra utalhat az eltérő árnyalat és vastagabb festékréteg, mely műszerrel ellenőrizhető: az eredeti gyári fényezés vastagsága kb. 120 mikron, a magyarországi szabályozás értelmében a gyári technológiával javított és 300 mikronos rétegvastagságút még újnak kell tekinteni, egy karosszériaelemet öt ponton érdemes mérni, és átlagot kell számolni.

Ajánlat az van
Kurucz Árpád 2008.02.08. Digitális 50. sz. DVD használtautó kereskedés, használt autók 0 % indulóval cascomentesen felirat, molino

A futásteljesítménynél nem kevésbé fontos a műszaki vizsga időpontja, de vásárlás előtt ellenőrizni kell az autó hatósági jelzéseit, motor-, valamint alvázszámát, érdemes ezeket egyeztetni a forgalmi engedélyben, valamint törzskönyvben szereplő adatokkal.

A polgári törvénykönyv 305–311. §-ai alapján a kereskedő felelősséggel tartozik a hibás teljesítésért, felelősséggel tartozik azért, hogy a gépjármű műszaki állapota megfelel a hirdetésben, illetőleg az átadott dokumentációban foglaltaknak. A szerződési nyilatkozatot megtámadhatja a vevő, ha a szerződéskötéskor tévedésben volt a gépkocsi forgalomban való részvételének időtartama és futásteljesítménye tekintetében, és e lényeges körülményekre vonatkozó tévedését az eladónak a való tényekkel ellentétes tájékoztatása eredményezte [Ptk. 210. § (1) bek., 237. § (1), (2) bek., 368. §]. Személygépkocsi hibája miatti elállás esetén a vevőt a viszszafizetett vételárösszeg után a gépkocsi vételének időpontjától, a gépkocsi időközbeni áremelkedése folytán keletkezett kárként érvényesített öszszeg után a károsodás, illetve az áremelkedés bekövetkeztétől illeti meg a késedelmi kamat [Ptk. 301. § (1) bek., 306. § (3) bek., 310. §, 319. § (3) bek.]

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.