Felhívás keringőre

Sok lopás a tulajdonos felelőtlenségével magyarázható: a kapunyitás, rakodás, vagy tankolás közben kocsiban hagyott kulcs felhívás keringőre. Volt olyan, aki csak a garázs bezárásának idejére hagyta el járó motorú járművét, melyet benne ülő gyerekével együtt loptak el. A közelmúltban az egyik károsult a motorházetetőre feküdve próbálta megállítani a tolvajt, ám nem bírta sokáig, mert a kapaszkodóként használt ablaktörlők letörtek.

Az amatőr tolvajt egy rejtett kapcsoló is elrettenti, a profik mindent el tudnak vinni, ha kell, akár a tilos jelzésnél álló autóból kirángatják vezetőt. A műholdas védelmi rendszerek jelentenek némi biztonságot. Van már havidíj nélküli műholdas járműkövető, melynek ára 100–150 ezer forint: ez a tulajdonos mobilján jelzi az autó helyzetét, így van esély a megtalálására. Ellophatatlan autó nincs, a casco biztosítás jelent némi segítséget a bajban.

Még menet közben se hagyjunk látható helyen táskát, vagy kabátot, zakót, mert hiába van bezárva az autó, az ablakot is betörik.

Az autóvadászok szerint mintha lazulna az eredetiség vizsgálat korábbi szigora, és tavalyi tapasztalataik szerint több vadonatúj autó csúszik át a műszaki vizsgán totálkárossá nyilvánított járművek okmányaival és azonosítóival. Ez lehet a szakmai tapasztalat hiánya, vagy egyéb, melyet alaposan kihasználnak a bűnözői körök. Természetese nem olcsó tömegmodelleket, hanem drága, általában tízmillió forintnál drágább luxuskocsikat próbálnak „lepapírozni”, a szakemberek feltételezése szerint a munkahelyük megszűnése miatt feleslegessé váló és korábban eredetiség vizsgálattal foglalkozó profik is besegíthetnek a fekete ágazat munkájába, a könnyebb pénzszerzés reményében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.