Amerikai tankügyek

Az Egyesült Államokban 137 millió személyautót, terepjárót és pick-up típusú járművet tartanak nyilván, ezer lakosra 470 autó jut, az USA útjain fut a világállomány 20 százaléka. 2002-ben még másfél dollárnál olcsóbb volt a benzin gallonjának átlagára, mely 2004 decemberében 1,8 dollárra, 2005. év végére 2,2 dollárra, 2006-ban pedig 3 dollárra emelkedett.

Az USA Energia Információs Hivatalának (EIA) 2011-es adatai szerint továbbra is a nyugati parton a legdrágább az üzemanyag: Kalifornia államban például 3,3 dollárba kerül gallonja, míg a keleti parton három dollárnál olcsóbban lehet tankolni. Rövid számolás után azért az is kiderül, hogy az üzemanyag ára még mindig jóval alacsonyabb az euró painál, (1 gallon = 3,87 liter), így nem túlságosan ösztönöz kisebb autók vásárlására.

Az amerikai családok heti jövedelme meghaladja az ezer dollárt, ennek ellenére még nem tudták megszokni, hogy egy sportos terepjáró megtankolása után hatvan dollárt kell fizetni.

A benzinár mostanság sem izgatja a vevőket, az USA autópiacán továbbra is terepjárók és pick-up-típusok a legnépszerűbbek: a Ford F–150-es típus harminckét éve listavezető, a modellből csak tavaly 530 ezret, napjainkig közel harmincmilliót adtak el. A második helyen a Chevrolet Silverado SUV következik, és csak harmadiknak sikerült feltornásznia magát egy hagyományos személyautónak, a Honda Accordnak, a negyedik a Toyota Camry volt tavaly.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.