Láncos kerekekkel a havon

Van ahol szezonjármű, van ahol négy évszakos a hómobil, melyet világszerte mentésre és expedíciós utazásokra is használnak.

A hófúvások idején a legjobb terepjáró sem képes hagyományos kerekekkel leküzdeni méteres torlaszokat, hacsak nem kap megfelelő tappancsokat. A legismertebb gumihernyótalpgyártó Mattrack cégnek Szibériában, Alaszkában és az Antarktiszon is van vevőszolgálata. A cég ismertetője szerint az eredeti kerékkel a méteres hóban a Hummer elakadt, a gumihernyótalpas változat viszont könnyedén átgázolt, mert 2,5 négyzetméternyi területre oszlott el a tömege, így nem süllyedt el.

Téli készlettel bármilyen terepjáró hernyótalpassá alakítható
Téli készlettel bármilyen terepjáró hernyótalpassá alakítható

A másfél méter hoszszú, negyven centiméteres darabokból álló hernyótalpakat és görgőket tartalmazó átalakítókészlet ára negyvenezer dollár, ami töredéke egy hagyományos, és ráadásul közúton nem is használható lánctalpas járműnek.

A Toyota másfél évtizede kínálta először svájci ügyfeleinek a Land Cruiser LX Crawlert: a havas időszak beköszöntével fél óra alatt le lehet venni a kerekeket és felszerelni a hernyótalpas görgőket. A kerékagyakra szerelt húsz centiméteres átmérőjű fogaskerék hajtja a végtelenített gumi hernyótalpat, míg a többi csak a súlyelosztásban segít, és szabadon fut.

Hasonló recept alapján bármilyen terepjáró átalakítható, az amerikaiaknál különösen kedvelt a Hummer és a Chevrolet Blazer, meg a Ford F 150-es hernyótalpas változata. Az olasz ThreeMotard tavaly bemutatott motorkerékpárjának hátsó kerekét cserélték téli tappancsra.

A brit Jason de Carteret 2005-ben hatkerekűvel közlekedett a Déli-sarkon: a széles ballonú Ford Ecoline mikrobusszal hatvan óra alatt 1200 kilométert tett meg, olykor mínusz 89 Celsius-fokban, és óránként 330 kilométeres szélben. A nyolchengeres, 7,3 literes, 215 lóerős teljesítményű motor nyolcszáz literes kerozintartályból táplálkozott. A brit kalandor 1992-ben ezernél több kilométert tett meg motorkerékpárral huszonnégy nap alatt az Antarktiszon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.