Ál-Szisz kapta az apanázst, de lebukott

Szerénynek hitték, pedig inkább csaló volt, aki éveken át visszaélt névrokona dicsőségével.

Az igazi győztes, az autóvilág hőseként ismert Szisz Ferenc 1873. szeptember 20-án született a Sárrét fővárosában, Szeghalmon. A gépészet iránti érdeklődése hamar megmutatkozott. Felvették a szeghalmi uradalmi gépműhelybe,majd Gyulán tanult. Egy idő utánWenckheim Frigyes dobozi birtokán gazdatisztként dolgozott. Huszonhét éves korában feleségével, az osztrák származású Elisabeth Bornnal Franciaországban telepedett le. A Renault fivérek autógyárában géplakatosként dolgozott, majd egyre többet versenyzett a gyár autóival, és megnyerte a világ első Nagy Díját.

Szisz Ferenc győzelmének ötvenedik évfordulóján, 1956-ban cikk jelent meg az Autó-Motorban arról, hogy a hős él, a háború után hazatért, és az Alföldön telepedett le. A történet felfedezője egy pesti autószerelő műhelyen találta meg a Szisz Ferenc Garázs feliratot, és az ottaniak igazították útba Tiszaszentimre felé. Több újságíró is megtalálta a Szisz Ferencet, aki némi vonakodás után felvállalta, hogy ő az egykori legenda. Akkor szerénységével magyarázták félszegségét, meg korával, hogy már nem beszélt franciául, pedig a nevezetes versenyről elmondott emlékei is meglehetősen hiányosak voltak.

A hír eljutott Franciaországba, és a Renault Magyarországra küldte egyik igazgatóját, hogy felderítse a márkának egykor győzelmet szerzett ember kilétét. Ő is hitelesnek találta a tolmácsolt sztorit, és emlékérmet adományoztak a valódinak vélt agg versenyzőnek, akit havi apanázzsal is ellátták. A hatvanas évek végén, a Budapesti Nemzetközi Vásár Renault standján vendégeskedő legenda egy meglepetés partin bukott le: a franciák arra szerették volna rábírni, hogy a fotósok kedvéért egy R–16-os Renault-val tegyen meg néhány kört a Városligetben. Ám a bácsi széttárta a kezét, így fény derült arra, hogy még életében nem vezetett autót. A gyanús jelenet miatt a Renault felvette a kapcsolatot a magyar ipartörténeti emlékeket kutató, és nemzetközileg is elismert Haris fivérekkel, Lajossal és Ottóval, akik kiderítették az igazságot: névrokon élt vissza Szisz Ferenc autóversenyző sikereivel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.