Ittas vezetők, kijózanító szankciók

Nem csak a balesetveszély miatt botorság ittasan a volán mögé ülni: az, aki poharazgatás után vezet, és lebukik, a büntetés mellett jókora tortúrára is számíthat.

Ahogy minden évben, idén húsvétkor is ittas vezetőkre vadásztak az utakon a rendőrök. A szomorú hagyományoknak megfelelően most sem volt eredménytelen a razzia: 18 744 esetben szondáztattak, és a készülékek 604 alkalommal mutattak ki alkoholt a sofőrök szervezetében. Az érintett autósokat alighanem hamar kijózanította a szabálytalanságuk miatt indított eljárás: az ugyanis nemcsak komoly büntetéssel, hanem jókora tortúrával is együtt jár.

Habis László Eger polgármestere kipróbálja vezetés közben az ittas járművezetés szimulálására szolgáló speciális szemüveget
Eger, 2009. november 10. Habis László Eger polgármestere kipróbálja vezetés közben az ittas járművezetés szimulálására szolgáló speciális szemüveget, a Nemzeti Közlekedési Hatóság közlekedési rutinpályáján. A szemüveget felvevő a lencséken keresztül úgy látja a világot, mintha ittas lenne. Az eszközzel közlekedésbiztonsági roadshow-t rendeznek Heves megye valamennyi rendőrkapitányságának területén, ahol rutinpályákon tapasztalhatják meg a résztvevők az ittas vezetés veszélyét. Heves megyében a közúti ellenőrzések során 2009 első kilenc hónapjában 792 gépjárművezetőről derült ki, hogy ivott, mielőtt volánhoz ült. A statisztikák szerint a megyében minden hetedik sofőr, aki balesetet okozott, ittas volt. MTI Fotó: Tréba Ákos

Arról, hogy pontosan mire számíthatnak az ittas vezetésen ért sofőrök, Fótos József rendőr alezredes tájékoztatta lapunkat. Ha egyszerű közúti ellenőrzés során bukik le az ittas sofőr, akkor a procedúra alapvetően a befolyásoltság mértékétől függ. Ha az alkoholkoncentráció kisebb, mint 0,51 mg/liter, akkor szabálysértési eljárás indul. Ebben az esetben a bírság legfeljebb 100 ezer forint lehet, a jogosítványt pedig maximum egy évre vonják be. Ha viszont a szonda a 0,51-es értéknél többet mutat, akkor már büntetőeljárás indul. Ez esetben a sofőrt a legközelebbi kapitányságra szállítják, ahol újra megszondáztatják egy olyan készülékkel, ami már jegyzőkönyvet is készít. A sofőr büntetéséről ez esetben a bíróság dönt. A büntetés több százezer forint lehet, sőt, elvileg akár szabadságvesztés is kiszabható, a jogosítványt pedig évekre bevonhatják. Fótos József alezredes megemlítette: egy fiatalembert – akinek szervezetében az alkoholkoncentráció éppen csak meghaladta a 0,51 mg/liter értéket – 500 ezer forintra büntetett a bíróság, emellett másfél évre eltiltották a vezetéstől.

Az, aki ittasan ül a volán mögé, jó, ha észben tartja azt is: a lebukás – a büntetés mellett – számos bosszúsággal, kényelmetlenséggel jár. A közúti ellenőrzés helyszínéről például az érintett nem hajthat el. Ha pedig nincs a kocsiban más – józan és jogosítvánnyal rendelkező személy –, akkor taxit vagy ismerőst kell riasztani. Fótos József ennek kapcsán felidézett egy különös esetet: egy autópálya leállósávjába állítottak le egy ittas autóst, s mivel egyedül volt, több tízezer forintért trélerrel szállíttatták biztonságos helyre a kocsit – persze a részeg sofőr kontójára.

Nem mellékes az sem, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál utánképzésen kell részt vennie annak, akinek ittas vezetés miatt bevonták a jogosítványát. Ennek során többnapos elfoglaltságra, „továbbképzésre” számíthatnak az érintettek. Az előírás szerint az illetékes regionális igazgatóság a „feltáró foglalkozás” eredményétől függően jelöli ki azt a programot, amelyet el kell végezniük a sofőröknek. Mindez ráadásul nem olcsó mulatság: a „feltárásért” és a nevelőprogramért –B kategóriás, azaz úrvezetői jogosítványosok esetében – legalább 58 ezer forintot kell fizetni, visszaesőknél pedig a költségek több százezer forintra is rúghatnak.

Bringásoknak is tilos

Az utóbbi években nemcsak az autósokat, motorosokat szondáztatják gyakorta a rendőrök, hanem a kerékpárral közlekedőket is. Nem árt tudni: szabálysértést követ el az, aki ittasan hajtja biciklijét, és ha lebukik, százezer forintos büntetésre is számíthat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.