Drága, de nélkülözhetetlen védelem az autóban

Alaposan kihasználják a gyermekülés-gyártók azt, hogy a szülők többsége nem spórol szeme fényén, sőt minden pénzt megad csöppsége biztonságáért. Ezt jelzi legalábbis az, hogy bár óriási a kínálat gyerekülések piacán, az árak nem túlzottan változatosak: lényegében a drága és a méregdrága közül választhatnak a szülők.

A csecsemők megszületésüktől általában 12–15 hónapos korukig, körülbelül 9–13 kilogrammos súly eléréséig hordozókban utazhatnak a kocsikban. Ezeket az üléseket – amikben valójában fekve helyezkednek el a gyerekek – menetiránynak háttal kell rögzíteni.

Életbe vágó azonban az, hogy ha a jobb elöl kap helyet a csemete, akkor feltétlenül ki kell kapcsolni a légzsákot. Baleset esetén ugyanis éppen a légzsák okozhat súlyos fejsérülést a kicsinek. (A légzsákot a slusszkulcscsal vagy a fedélzeti számítógép menüjében, gombnyomással lehet kiiktatni.)

A piacon kapható, kocsiba biztonságosan szerelhető, s az előírásoknak megfelelő hordozók 20-40 ezer forintba kerülnek. Amikor a gyermek kinövi a hordozót, jöhet az első valódi gyermekülés, amit már menetiránnyal azonos irányba kell fordítani.

Az általában 9–36 kilogrammos gyerekeknek kifejlesztett ülések már évekig használhatók, éppen ezért meglehetősen drágák. A gyermekülés beszerzése újabb 40-70 ezer forinttal terheli meg a családi kasszát. Sok esetben ráadásul 20-40 ezer forintért külön kell megvásárolni azt az adaptert, amivel az ISOFIX-rendszerrel ellátott autókba stabilan rögzíthető az ülés.

Vásárlásnál fontos szem előtt tartani, hogy minden Európában forgalomba hozott gyermekülésnek teljesítenie kell az úgynevezett ECE R44/03 vagy ma már inkább az újabb, ECE R44/04 jelű direktívát. Ez a szabvány részletesen előírja azokat a paramétereket, amiknek meg kell felelnie a gyermekvédő berendezéseknek.

Az előírásokat teljesítő üléseket minden esetben ellátják egy – a direktíva sorszámát jelző – narancssárga címkével. A megfelelő ülés kiválasztásban segítséget nyújthatnak a különféle tesztek is. A német autóklub, az ADAC például rendszeresen alapos nyúzópróbának veti alá a piacon kapható gyermekülések jó részét, s a teszteredményeket közzé is teszi – a www.adac.de címen elérhető – honlapján.

Ahogy autót, úgy gyerekülést is csak szaküzletből vegyünk. Használtat inkább csak családtagtól vagy megbízható ismerőstől fogadjunk el akár pénzért, akár ajándékba, mert egy kisebb balesetnél már komolyabb károsodás érheti az övet, például mert egy erős fékezésnél megnyúlt, és így már nem nyújt teljes biztonságot ütközéskor, amikor nagyobb terhelést kell elviselnie a gyermeknek.

A bekötetlen gyermek fékezéskor vagy ütközéskor az elöl ülő szülő fejének és a szélvédőnek repül
A bekötetlen gyermek fékezéskor vagy ütközéskor az elöl ülő szülő fejének és a szélvédőnek repül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.