Leelőzni tilos

Vannak eseménydús évek, és vannak csendesebbek, amikor alig van dolga Bernd Mayländernek, aki új biztonsági autót kapott.

Száz éve használtak először biztonsági autót az amerikai pályaversenyeken. Az Indy futamok jellegzetes résztvevőjének lenni elismerés, de a szereplésért fizetni kell, ám a jó reklám miatt megéri, ezért a márkák versenyeznek a szerepért. A Forma–1-ben 1992-től tették kötelezővé, pedig már az 1973-as Kanadai Nagydíjon is szolgált safety car jelzéssel egy Porsche 914-es. A biztonsági flottában volt Opel Vectra, Honda Accord és Renault Clio is, ám az elmúlt másfél évtizedben a Mercedes az uralkodó márka.

A Forma–1-sorozat történetének legerősebb biztonsági autóját a Mercedes új sportkocsijából, az SLS AMG-ből alakították ki: a felfelé nyíló, sirályszárnyas autót 6,3 literes, V8-as 571 lóerő benzinmotor hajtja. Álló helyzetből 3,8 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, és 320 km/órás sebességre képes. Az 1620 kilogrammos jármű úttartását elektronikus menetstabilizáló rendszer javítja. A megállást elöl 402 milliméteres, hátul 360 milliméteres átmérőjű féktárcsák segítik, valamint kamerás fényhíd tájékoztatja a versenykonvoj pilótáit.

Hiába a szuperkocsi, nem könnyű a dolga a kilencedik éve biztonsági autót vezető 38 éves német Bernd Mayländernek, aki minden futam előtt legfeljebb egy órát vezethet a versenypályán: a Forma–1-eseknél közel háromszor nehezebb és fele akkora teljesítményű autójával még a kanyarokban is legalább százas tempóval kell hajtania, hogy a mögötte haladó versenykocsik motorjai megfelelően hűljenek, fékeik és gumijaik viszont melegen maradjanak.

Hibázni a safety car sofőrjének sem szabad, de ő is ember: néhány éve a monacói pálya egyik beláthatatlan kanyarjában Mayländer belerohant egy vontatott Forma–1-es kocsiba, mely az edzésen sérült meg. A versenykor a bokszutcában álló biztonsági autó utasa az ugyancsak a Német Túraautó Bajnokságban versenyző 44 éves brit Pete Tibbets versenyellenőr, aki a rádió-összeköttetést tartja a versenyigazgatósággal.

Idén is kihagyták a 13-as rajtszámot, de ez csak lélektanilag számít, bajban igazi segítséget a gyorsbeavatkozó csapat jelenti. A Forma–1-es futamokon ezek is Mercedesek, immár 1996 óta. Az idei évad E osztályú 6,32 literes AMG modellje harmadik éve szolgál orvosi autóként, de most új pilótával: a dél-afrikai versenyző Alan van de Merwe mellett a FIA Nagydíjak főorvosa, a belga Dr. Gary Harstein ül, mögötte két ápoló kész a bevetésre.

Ha beszáguld a pályára a safety car, ezt látják a Forma–1-es pilóták
Ha beszáguld a pályára a safety car, ezt látják a Forma–1-es pilóták
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.