Kétmillióért bármit villamosítanak

A koncepció már kész, de a gyakorlati megvalósításra itthon még várni kell, a tervek szerint napelemről táplálkozó gyorstöltővel tankolhat majd a magyar villanyautó. A teljesen környezetbarát mobilitás elérése a cél, azaz "Total Zero Emission" - tájékoztatta lapunkat Bednár András kommunikációs vezető, aki elmondta, hogy a TZ-ELMA Első Magyar Elektromosautó- és járműgyártó Zrt. megkezdte a benzinüzemű személykocsikból átépített elektromos autók gyártását. A próbamodell egy Suzuki Swift.

Az elmúlt években kidolgoztuk a környezetbarát, és kizárólag napenergiát alkalmazó töltőállomás-hálózat koncepcióját is. A "solar car port"-rendszerben feltölthető gépkocsik
- típustól és akkumulátortól függően - 80, sőt akár 200 kilométer megtételére is képesek egyetlen feltöltéssel. Hosszú távú terveink között szerepel a napenergiával való egyperces töltés megvalósítása, amelyet szabadalmaztatni kívánunk.
A projekt fejlesztésére a befektetőtársaság és a fejlesztők eddig mintegy 150 millió forintot fordítottak, amelyhez semmilyen támogatást nem kaptak.

Az ELMA autó ára rendkívül versenyképes, állítja a cég vezetője, hiszen kétmillió forintos ártól már elérhető. Ez azonban csak a villamosítás költsége, hiszen kell egy autó, melyet átalakítanak. Lehet az bármilyen, akár használt vagy új, az ára végül is a vevőtől függ, ám ennyivel többe kerül a vásárlás. Vagyis először venni kell egy új autót, ami a Swift esetében 2,4 millió forintos alapárat és 2 millió forintos villamosítási költséget jelent, ez pedig összesen 4,4 millió forint.

Az első TZ-ELMA autó egy használt Suzuki Swift, melynek háromfázisú aszinkron motorját 25 darab lítium-vas-foszfát cellából álló 82 voltos, 200 amperórás, 16,4 kilowattos energiatartalmú akkumulátor hajtja, ennek élettartama 1500 ciklus 80 százalékos merítéseknél, 3000 ciklus 70 százalékos merítésnél. A gyártó tájékoztatása szerint 6-8 órányi töltéssel 110 kilométeres útra képes, ez persze függ a használat módjától és a forgalmi viszonyoktól. Az egy kilométerre eső üzemanyagköltség hat forint, ami éjszakai tarifával akár négy forint alá csökkenthető. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.