Üzenő autó

Bazaltszálból készítette fényekkel kommunikáló modelljét a járműipari beszállítóként ismert EDAG. A tanulmánymodell nemcsak azt jelzi, hogy merre fog kanyarodni az autó, hanem a forgalom többi résztvevőjét arról is fényjelekkel tájékoztatja, hogy milyen veszélyekre, vagy váratlan lassító eseményekre kell számítani, hogy elkerülhesse a bajt.

Az EDAG Light Car OLED, vagyis organikus diódás világítását a karosszéria első és hátsó átlátszó elemeibe építették, ezekkel képes figyelmeztetni az óvatos megközelítésre, lassításra vagy megállásra, méghozzá az aktuális piktogrammal, például az útjavítást jelző táblával. Hátsó szélvédője képes jelezni a fékezés erejét vagy forgalmi szituációt, dugót, balesetet, terelést. Konfliktusmentes haladáskor személyes üzenet, vagy akár grafikus ábra is megjeleníthető, de a lámpák alakja, fényerőssége és színe is változtatható.

Az autó belül is személyre szabható: a vezető rendezheti el a kijelzőn a műszereket, melyeknek alakja és a mérete ízlés szerint változtatható, akár a számítógép monitorja.

A Light Car bazaltszál-kompozit anyagú karosszériája ultrakönnyű és teljesen újrahasznosítható anyagokból készült, ez egyébként a repüléstechnológiai fejlesztésekkel is foglalkozó EDAG cég egyik fő profilja. A könnyű anyagok fejlesztésének egyik újdonsága a bazaltszál, mely az üveg- és a szénszálhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, ám gyártási költsége alacsonyabb. A bazaltszálból készült karosszéria könnyebb és rugalmasabb, így kisebb sérüléseket, ütközéseket nyom nélkül elvisel.

A Light Car elektromos hajtású, és egyetlen feltöltéssel 150-200 kilométert képes megtenni, legnagyobb sebessége 150 km/óra. A kerékagyba épített villanymotorok miatt nincs szükség hagyományos hajtóműre és sebességváltóra, így a lítiumionos akkumulátorait a padlóba lehetett építeni, és a lapos konstrukciónak köszönhetően meglepően tágas lett a négyméteres Light Car utastere és csomagtartója.

Az anyagok és technológiák még a fejlesztés korai szakaszában vannak, ezért az EDAG nyílt forrásúvá tette a tanulmányautó dokumentációját, azt remélve, hogy más cégek is fantáziát látnak az elképzelésben és beszállnak a Light Car-projjektbe. Legkorábban jövőre készül el a sorozatgyártásra alkalmas prototípus. (B. J.)

Táblákat és más ábrákat is képes a hátsó szélvédőre vetíteni a Light Car
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.