Ötven éve az amerikai piacon

Úttörő volt az értékesítésben és a helyi gyártásban is a Honda, mely fél évszázada telepedett meg az Újvilágban. Először csak kismotorokat árult, majd autók, motorkerékpárok, csónakmotorok, generátorok és szivattyúk következtek. Első kereskedése a kaliforniai Torrance-ban nyílt meg 1959-ben. Az egyre nagyobb forgalom hatására megépítette első gyárát: Ohióban 1982. november elsején gördült le az első Made in USA Honda. Az úttörő Accord napjainkban a detroiti Ford-múzeumban parkol USA 1-es rendszámmal.

A japánok közül 1986-ban elsőként a Honda vezetett be speciálisan amerikai piacra fejlesztett luxusautó-márkát, az Acurát.

A Honda 2008-ban világszerte 3,9 millió autót gyártott, ebből 1,4 milliót az észak-amerikai piacon, ahol tavaly összesen 1,8 millió új autót értékesített. Az Egyesült Államokban jelenleg négy gyárat üzemeltet és 25 ezer embert foglalkoztat a Honda, melynek sikerét jelzi, hogy három modellje - az Accord, a Civic és a CRV - is szerepel az amerikai top tízes listán. 2009 első hat hónapjában 530 ezer Honda kelt el az Egyesült Államokban, ez negyedmillióval kevesebb, mint a tavalyi első fél évben. (B. J.)

Az első amerikai gyártású Honda
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.