Ebülés és kutyaöv

Fontos a színes dobozos kutyaeledel, és a megfelelő oltás, de a kedvenc biztonságos szállításáról sem szabad megfeledkezni. A legtöbb eb bekötetlenül utazik az autókban, pedig ütközni sem kell ahhoz, hogy megsérüljön, vagy az elől ülő embereknek sérülést okozzon. Elég egy erősebbet fékezni, és az előre repülő állat miatt a többi utas, és persze az állat is súlyosan megsérülhet, mert ha nincs bekötve, még akkor is változatlan sebességgel folytatja útját, amikor a jármű már áll.

Egy tizenöt kilós test 50 km/órás sebességnél történő vészfékezéskor 700-800 kilónyi tömegként repül előre, mindaddig, amíg nem ütközik akadályba, például egy másik utas fejének, a szélvédőnek vagy a kocsiból kirepülve fának, vagy járdaszegélynek.

Állatszállításra a személygépkocsik közül a kombi a megfelelőbb, ám ennek hátsó terét is ráccsal vagy hálóval kell elválasztani, a márkák többsége az újabb típusokhoz már kínál gyárilag beakasztható változatokat. A térelválasztás azonban még nem elég, a csomagtérben utazó állatot is rögzíteni kell: léteznek kutyáknak kifejlesztett biztonsági övek, ezeket azonban még világszerte is csak kevés helyen árulják, a hazai kutyatartozékokat árusító üzletekben inkább csak egyszerűbb hámokat lehet kapni, ám ez is több a semminél.

Sokan még külföldi útjukra is magukkal viszik kedvencüket. A légi közlekedésben bevált és az autóknál is egyre többen utaztatják kedvencüket kutya vagy macskabokszban. Ezeket a konténerekhez hasonlóan több ponton is rögzíteni lehet. Nem mindegy, hogy milyen felületű anyagból készül az utazóláda vagy doboz, mert a rossz minőségű és nem finoman megmunkált rácstól is sérüléseket szenvedhetnek az állatok. Hosszú úton embernek, állatnak jót tesz a pihenő, és természetesen a kutyának is jól esik a szomjoltó ital, valamint megálláskor a pihentető séta. (B. J.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.