Felemás szemmel

A BMW a monzai pályán mutatta be a már jó ideje takargatott, legfeljebb néhány gyári promóciós fotókon közzétett szupersportmotorjának, az S 1000 RR-nek a szériaváltozatát. Bár a Superbike-világbajnokságon bevetett változatot már egy ideje a nagyközönség elé tárták, ám az utcára szánt gépről, illetve annak képességeiről csak a szóbeszéd, pletykák alapján lehetett információkat szerezni.

Pedig mint kiderült, sok szégyellnivaló nincs az S 1000 RR képességein. (Igaz, a Superbike-világbajnokság eddigi eredményei ezt nem nagyon tükrözik. Ruben Xaus és Troy Corser rendre a mezőnyben küzdenek, míg az élen felváltva a Ducati és a Yamaha kostrukciói "feszítenek". Így a gyártók versenyében jelenleg a BMW csak a Kawasakit tudja megelőzni.)

A szériaváltozatot minden földi jóval felszerelték: akár verseny-ABS-szel is lassulhat a tulaj, és kipörgésgátló is gondoskodik az optimális menetdinamikáról. Kell is mire felügyeljen a szerkezet, hiszen az ezres blokk 142 kW-ot (193 LE) teljesít, míg száraztömege alig 183 kilogramm. Ez néhány éve a 600-as sportmotorok között is figyelemre méltó adat lett volna. A kor "divatjának" megfelelően az új BMW-n is lehet módosítani a motor karakterisztikáján. A bajorok rendszere négy választást tesz lehetővé: a pilóta esőre, országútra, szupersportgumis versenypályára (Race) és slickes versenypályára (Slick) "hangolt erőművek" között válogathat.

A 59,8 kilogrammos, így a világ legkönnyebb egyliteres, négyhengeres blokkját alumínium hídvázba építik, ami azért nem új a nap alatt. Az már viszont az avatatlan szemnek is feltűnő, hogy a gyár formatervezési tradícióját követve a motor aszimmetrikus - és nem csak a kipufogó vagy az első lámpatestek miatt. A gép jobb és bal oldalán teljesen eltérő formájú hűtőnyílások engednek utat a menetszélnek - a gyár alighanem ezzel is azt szerette volna erősíteni, hogy ez a gép különbözik a kategória többi motorjától. Az interneten keresztül is követhető bemutató után azonban akadt jó néhány olyan vélemény a világhálón, amely ezt az igyekezetet ugyan dicséretesnek, ám egyelőre kevésnek találja.

Az importőr szerint a motor magyarországi ára hivatalosan nyár közepére várható. Amennyiben addig valaki megrendeli a márkakereskedésekben, a nyáron meghatározott értéken számítva juthat hozzá a leszállításkor, ami pedig év végére várható.

Eltérő formájú és vitatható dizájnmegoldású lámpák
Eltérő formájú és vitatható dizájnmegoldású lámpák
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.