Védd magad, de milyen áron

Radarjelzőkről és lézerblokkolókról kialakult sztereotípia, hogy a megszállott gyorshajtók veszik, pedig sokan inkább a közlekedésbiztonságért áldoznak rá, méghozzá nem is keveset. A legtakarékosabb védelem, és persze a legbiztonságosabb is, ha betartjuk a szabályokat, ám sokszor pillanatnyi figyelmetlenségből is hajthatunk gyorsabban időszakosan korlátozott útszakaszon, mely kedvelt vadászlese a rendőröknek. Ilyenek a vasúti átkelők, vagy az építkezés befejezése után az út mellett felejtett sebességkorlátozó táblák.

Különböző eszközökkel lehet védekezni: a rendszámlakkozás vagy fóliázás legfeljebb a vakus felvétel minőségét rontja, a videó vagy a lézer ellen hatástalan. A belső visszapillantó tükörre akasztott CD-lemez is többet zavarja csillogásával a vezetőt, mint a rendőröket.

A 2003 decemberétől már Magyarországon legálisan használható radarjelzőkről egyértelműen megállapítható, hogy az olcsó gagyi cuccok hamis biztonságérzetet és több fals riasztást adnak, mint valós mérésről szóló figyelmeztetést.

A 40-50 méterről mérő régebbi fényképező masinákat az egyszerűbb detektorok is kétszáz méterről jelzik, ám a tömegáruként kínált 25-30 ezer forintos típusok zavarszűrése gyenge, lakott területen sokszor besípolnak a különböző jelektől, például automata bolti ajtóktól, amikre általában ráun a vezető, és kikapcsolja, aztán megszabadul tőle. A drágább - 100 ezer forintos típusok 340 méterről érzékelik a radart. Van hordozható és beépített változat, előbbi előnye, hogy bármikor másik kocsiban is használható, viszont a műholdas navigációhoz hasonlóan parkoláskor ezt is ajánlatos kivenni az autóból, és magunkkal vinni, hogy ne lopják el.

A fixberendezés ugyananynyiba kerül, mint a hordozható, de jóval távolabbról érzékel, tehát ha valaki mindig ugyanazzal a kocsival közlekedik, inkább ezt a megoldást válassza. Érdemes márkaboltban radarjelzőt és lézerblokkolót vásárolni, mert erre nemcsak garancia van, de később ingyen bővítik is a védelmi tartományt: ha a rendőrség újabb eszközöket, például más tartományban is működő lézereket vet be, akkor a forgalmazó utólag feltölti az aktuális programot.

Napjainkban a rendőrök lézerrel állványról vagy autóból mérnek, és minderről videófelvételt is készíteniük kell. A lézer maximális hatótávolsága 1,8 kilométer, de a rendszám legfeljebb 120 méteren belül válik olvashatóvá a felvételen. Magyarországon négyféle lézert használnak sebességmérésre, ezek mindegyikét megfelelő távolságból, akár két kilométerről is megérzik a komolyabb eszközök, a 160 méter és 2 kilométer közötti tartományban hatásos lézerblokkoló ára kétszázezer forint, de ha a radarok ellen is védekezni akarunk, akkor további százezer forintot kell befektetnünk. (B. J.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.