Már megérzésben is jobb a gép az embernél

Egy számítógépes algoritmus gyorsabban és pontosabban tudja kiszámítani az ember viselkedését, mint egy másik ember. A híres bostoni MIT mesterséges intelligenciával foglalkozó laboratóriumában született eredményről egy jövő heti adatkezeléssel és elemzéssel foglalkozó párizsi konferencián számolnak be a kutatók.
Három online versenyen próbálták ki a gép és az ember eredményességét és 906 esetből 615-ször a gép győzött, ráadásul, amíg az emberek hónapokig dolgoztak a megfelelő algoritmusok megalkotásán, a gépnek ehhez 2-12 órára volt szüksége.

Az egyik esetben például egy online verseny kimenetelét kellett megjósolni, konkrétan azt, hogy egy diák kiesik-e a versenyből a következő tíz napban. Ehhez az illetők lépéseit elemezték, amihez több tényezőt kellett figyelembe venni. Így például, hogy mennyi időt fordít a diák a feladat megoldására és igénybe veszi-e az előadási jegyzeteit.

Az elemzés szerint a legfontosabb az volt, hogy a határidő lejárta előtt mennyi idővel jutott a diák a probléma megoldásáig és mennyi időt töltött a verseny honlapján. Ezeket az adatokat ráadásul csak közvetve lehetett kinyerni a rendelkezésre álló adatokból. Az algoritmus nemcsak ebben a versenyben múlta felül az élő emberi agyat, hanem akkor is, amikor egy közösségi finanszírozási projekt sikerességét kellett megjövendölni, illetve azt, hogy egy üzletfél milyen valószínűséggel válik ismételt vásárlóvá.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.