Kétharmados rezsicsökkentést ígér az új tetőcserép

Potyog a tetőcserép? Cserélje napzsindelyre!
Egy újabb, forradalminak ígérkező vállalkozásba vágott bele Elon Musk amerikai milliárdos kalandor, amikor a cége, a Tesla a közelmúltban felvásárolta a napenergia-hasznosítással foglalkozó SolarCity-t. Musk most elárulta, mi a célja a 2,6 milliárd dolláros befektetéssel. Legújabb agymenése a „napzsindely”, azaz egy tetőcserép alakú napelem kifejlesztése, amit már a közeljövőben piacra dobna.
Fotó: Rashid Abbasi / Reuters

„Ez nem egy dolog a tetődön, ez maga a tető” - nyilatkozta Musk a Guardiannek.

A napkollektorokból álló tetőszerkezet a Tesla saját fejlesztésű PowerWall háztartási akkumulátorával működne együtt, így a napenergiát nemcsak elektromos árammá alakítja, hanem el is tárolja későbbi felhasználásra.

Az átalakítás haszna hosszú távon vitathatatlan: az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedben 70 százalékkal csökkent a napelemes háztartások rezsiköltsége. Ez egymillió otthont érint, míg 2006-ban még csak 30 ezer lakásban használtak napenergiát.

Igaz, Musk azt még nem árulta el, mibe fog fájni és mennyi idő alatt térül meg a tetőcsere, és az is valószínűtlen, hogy a napzsindely Magyarországon is gyorsan elterjed, ha majd piacra dobják, kis hazánk nagy kormánya ugyanis 2015. január 1-től gyakorlatilag az egész világgal szemben környezetvédelmi termékdíjjal – értsd: büntetőadóval – sújtja a napelemeket, ami rengeteget drágított rajtuk.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.