Gyanakszik a bombának hitt órára a híres tudós

Richard Dawkins, a világhírű biológus ismeretterjesztő, az Oxfordi Egyetem nyugalmazott professzora ismét a viták kereszttüzébe került, de ezúttal nem harcos ateizmusa miatt.

Az önző gén, a Vak órásmester és az Isteni téveszme karcos megszólalásairól ismert szerzője most meglehetősen kemény véleményével keltett felháborodást, amikor kijelentette, hogy a texasi hatóságok által meghurcolt 14 éves arab fiú direkt intézte úgy, hogy letartóztassák, mert ennek révén nyilvánosságot és így pénzt akart szerezni magának.

A szudáni születésű Ahmed Mohamed a Texas állambeli Irvingben saját maga által készített ébresztőórát vitt iskolájába, ahol a kétségtelenül gyanúsan kinéző szerkezetet bombának hitték. A jogellenesen, szülei vagy ügyvédje nélkül megtartott kihallgatáson a NASA-pólóban feszengő fiú mindvégig tagadta az ellene felhozott vádat.

Az esetről lapunk is írt, hiszen több cég, így a Facebook és a Microsoft műszaki eszközöket és meghívókat küldött Mohamednek, mások támogatást ajánlottak fel tanulmányaihoz, Obama elnök pedig meghívta a fiút a Fehér Házba.

Dawkins ezzel szemben Twitter-üzenetében megkérdőjelezte a fiú indítékait, hogy valóban ébresztőórát akart-e készíteni. Sőt azt állította, ha Mohamed valóban azt akarta, hogy letartóztassák, nem kellett volna ilyen ötlettel előállnia.

A kemény vallásellenességéről is ismert tudós nyilvánosságra került üzenetével óriási botrányt keltett, majd azzal tetézte véleményét, hogy csak a történet mögött rejlő igazságot szerette volna megfejteni. Egyik Twitter-üzenetéhez egy olyan YouTube-videót csatolt, melyen egy szakújságíró szerint Mohamed órája közönséges csalás, és a szerkezet közönséges bolti termék, melyről egyszerűen leszedték a burkolatot.

Mivel Mohamed apja nyilvánosan küzd az iszlámellenesség ellen, Dawkins elképzelhetőnek tartotta, hogy fiával együtt találták ki az egészet. A brit Munkáspárt új elnökéhez címzett üzenetében Dawkins mindenesetre az igazságkeresés iránti szenvedélyével magyarázta kirohanását. Egy másik twitterező vádjait pedig azzal ütötte el, hogy túl érzékennyé vált a sok körülötte lévő ostobaság hatására.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.