Bombának hitték a diák otthon barkácsolt óráját

A texasi rendőrség egy tizennégy éves fiúra csapott le, miután az egyik tanár ketyegést hallott a táskájából. 

Ahmed Mohamed az otthon barkácsolt óráját szerette volna megmutatni a technikatanárnak. Az irvingi MacArthur Gimnázium egy másik tanára azonban meglátta a szerkezetet, azt hitte, hogy bomba van a fiúnál, és szólt az iskola vezetőségének, akik értesítették a rendőrséget. Mohamed édesapja szerint azért gyanakodtak a fiára, mert muszlim – adta hírül a BBC

A gyerek a Dallas Morning Newsnak elmondta, hogy nagyon szereti a robotikát és a gépészetet, és meg akarta mutatni a tanárának, hogy mit tud. A tanár megdicsérte a munkáját, de azt tanácsolta neki, hogy a „ne mutassa meg más tanároknak”.

A fiú szerint az egyik tanárnő a ketyegésre figyelt fel a tanórán, és bombának vélte. A tanárnő elkobozta az órát, Mohamedet pedig kihívták az egyik óráról, hogy az igazgató és négy rendőr kikérdezze. Végül három napra felfüggesztették.

A rendőrség szóvivője, James McLellan szerint a kihallgatáson Mohamed gyanúsan viselkedett, mert bár beismerte, hogy ő készítette az órát, arra azonban nem tudott „részletesebb magyarázattal szolgálni”, hogy mire szeretné használni.

Az iskola nem kívánta kommentálni a történteket. Kiadott közleményükben annyit fűztek hozzá hozzá az esethez, hogy „mindig azt kérjük a diákjainktól és a tanári kartól, hogy azonnal jelentsék, ha valamilyen gyanús tárgyat és/vagy viselkedést látnak”.

„A fiam az egész emberiség számára hasznos dolgokat szeretne feltalálni, de szeptember 11. miatt és mert Mohamed a neve, szerintem rosszul bánnak vele” – fakadt ki a fiú édesapja, a szudáni származású Mohamed Elhassan Mohamed.

Az ügyben vizsgálatot indító amerikai–iszlám kapcsolatok tanácsa úgy véli, az apának igaza lehet. „Szerintem ez a kérdés fel sem merült volna, ha nem Ahmed Mohamed lenne a neve” – mondja Alia Salem, a tanács helyi szervezetének tagja. „Ő csak egy lelkes gyerek, aki nagyon okos, és azt akarta, hogy ezt a tanárai is lássák.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.