Zavargások az Eb-n: 36 embert tartóztattak le szerda éjjel

16-an kórházba kerültek, 36 embert letartóztattak, miután az angol szurkolók összecsaptak a francia rendőrökkel Lille városában szerda éjjel. Több százan verekedtek össze a könnygázt, gumibotokat és villanógránátokat is bevető egyenruhásokkal.

„Rengeteg embert láttam rohanni az utcán: angol szurkolókat, szlovák szurkolókat és helyieket vegyesen” – meséli a BBC-nek Oliver Larkworthy, egy norwichi angol drukker, akit akkor kaptak el, amikor az állomáson lőttek könnygázt a szurkolókra. „A stadion előtt az orosz drukkerek óriási tömege álldogált arra várva, hogy bajt keverhessen. Az egész robbanásra kész volt, mint egy puskaporos hordó.”

Wolfgang Rattay / Reuters

A hatóságok korábban attól tartottak, hogy az orosz keménymag tervez támadást, a szerda este azonban az angoloké volt. A szigetország szurkolói a „Please don't send me home” (Kérlek, ne küldj haza) kezdetű dalt énekelték, miközben üvegekkel dobálták a rendőröket.

A rendőröknek a nap folyamán sikerült féken tartaniuk a Lille-ben tartózkodó szurkolókat, egyelőre nem tudni, miért szabadultak el az indulatok éjjel. A verekedéseket a rendőrök minden esetben gyorsan megfékezték. A rendőrség végül kiszorította a zavargókat a város utcáiról, és csak csendesebb csoportok maradtak a központban. 

Wolfgang Rattay / Reuters

Korábban dulakodó angol és orosz szurkolókat választottak szét, majd angol drukkerek százait vették körül a francia rohamrendőrök a város főterén. Őket visszaszorították a tér egyik sarkába a golyóálló mellényt viselő rendőrök.

A hatóságok beszámolója alapján a szerdán letartóztatottak között van hat orosz is, akik a marseille-i verekedésnél is ott voltak. További öt embert nyilvános alkoholfogyasztásért vettek őrizetbe a Londonból Lille-be tartó vonaton. (Szerdán a brit közlekedésrendészet tagjai is a szurkolókkal utaztak az Eurostar vonatain.) Őket még Lille előtt leszállították.

Hat, 21 és 40 közötti angol szurkoló kapott egytől három hónapig terjedő börtönbüntetést az 1-1-gyel zárult szombati angol–orosz meccs utáni zavargások miatt. Az orosz csapat felfüggesztett büntetést kapott, miután drukkerei Marseille-ben megütköztek az angolokkal, akiknek csapatát szintén kizárással fenyegetik.

Angol és walesi drukkerek ezrei tartózkodnak Lille-ben a a két csapat csütörtök délutáni meccse miatt. A városba a szerdai mérkőzésre orosz és szlovák szurkolók is érkeztek.

Lille központjában és a stadion környéken alkoholtilalmat rendeltek el. A szeszes italt is árusító boltoknak este hatkor be kellett zárniuk, és csak reggel hatkor nyithattak ki ismét – tájékoztatott Nord-Pas-de-Calais Picardy körzet vezetője, Michel Lalande.

A BBC helyszínen tartózkodó tudósítója, Geraint Owen szerint a lille-i boltokban szerda délután is lehetett alkoholt kapni, és az emberek az utcákon is ittak.

Wolfgang Rattay / Reuters

Vince Alm az angol és walesi szurkolók szövetségétől azonban azt állítja, annyi kisebb-nagyobb üzlet van, hogy gyakorlatilag lehetetlen betartatni az intézkedést.

Lille-ben most attól tartanak, hogy mi fog történni, ha a délutáni Anglia–Wales meccsre érkező, jegy nélküli szurkolók elözönlik a várost. Azoknak, akiknek nem sikerült jegyet szerezni a mérkőzésre, azt tanácsolják a hatóságok, hogy ne induljanak útnak. 

Aki mégis elutazik a városba, a speciális szurkolói zónákban nézheti a játékot, ahol gyengébb sört árulnak. Lalande arról biztosított mindenkit, hogy a rendbontókat eltávolítják az országból.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.