Meglepetésekkel kezdődött az Australian Open

Váratlan eredmények is születtek az Australian Open évnyitó Grand Slam-tenisztorna első napján: a férfiak mezőnyében búcsúzott a Roland Garros tavalyi elődöntőse, a lett Ernests Gulbis, a nőknél pedig a viadal ötödik kiemeltje, a szerb Ana Ivanovics.

A Rectangular futballstadion eddig elszipkázta a nézőket a Rod Laver Arenától, most azonban gyökeresen megváltozott a helyzet, s immár a Yarra folyó partján levő központ áll a sportvilág érdeklődésének középpontjában. Megkezdődött az Australian Open Grand Slam-tenisztorna. A nyárias melegben fürdőző Melbourne mostanáig a tizenhat válogatottat felsorakoztató labdarúgó Ázsia Kupa csoportmeccseivel toborozta a szurkolókat a lelátókra, de még mindig nem Rafael Nadal, Roger Federer vagy Andy Murray játéka a beszédtéma. A klasszisoktól elvárható, hogy szenzációmentes rajtot vegyenek az évnyitó tornán, s gond nélkül besétáljanak a legjobb hatvannégy közé. A figyelem egyelőre a hazai ifjakra összpontosult, s az ausztrál tinédzserek bírták a nyomást.

 

Gulbis elbújt a kamera elől
Gulbis elbújt a kamera elől
Brandon Malone / Reuters

Mi az, hogy bírták?!

A 19 esztendős Thanasi Kokkinakis például olyannyira erősnek bizonyult a teher viselésében, hogy a nap meglepetését okozva kiejtette a versenyből a Roland Garros tavalyi elődöntősét, a lett Ernests Gulbist. Az erőviszonyokról annyit érdemes tudni, hogy a baltikumi a 13. helyen áll az aktuális világranglistán, az adelaide-i fiatal pedig több mint százharminc hellyel hátrébb. Mégis az ausztrál győzött, és nem is akárhogyan... A több mint négyórás meccs 5:7, 6:0, 1:6, 7:6, 8:6-os eredménnyel zárult, ami önmagában is jelzi a csata hevességét és hullámzását. A negyedik szettben a 196 centi magas tinédzser négy meccslabdát is hárított, s miután reményeit a tie break során életben tartotta, az immár rövidítés nélküli döntő játszmában megadásra késztette neves ellenfelét. Hatalmas skalpot gyűjtött be, s ezzel meghálálta a rendezők jóindulatát, igazolta a benne bízók szakmai tapasztalatát, hiszen csak a házigazdát megillető szabad kártyával szerepelhetett a „nagyok” között, a főtábla 128-as mezőnyében.

Helyi idő szerint már jóval elmúlt éjfél, amikor egy másik ausztrált éltetett a közönség. Nick Kyrgiosnak szintén a déli kontinensen élő görög felmenői vannak, s ugyancsak a helyi tenisz új generációjának tagja. Ő valamivel előrébb tart, mivel húszesztendősen már 53. az ATP rangsorában, s wimbledoni negyeddöntős szerepléssel is büszkélkedhet. Esetében nem a győzelem (tőle elvárt) tényét, hanem a küzdeni akarást és a nagy harcban kiszenvedett sikert díjazta a publikum az argentin Federicio Delbonis elleni izgalmas ütésváltás végén (7:6, 3:6, 6:3, 6:7, 6:3).

Az ausztrál utánpótlás sikeres rajtja mellett a nyitónap történései közül említésre méltó, hogy a tábla alsó ágán sorakozó sztárok közül a Nadal, Federer, Murray trió mellett a többi esélyes is könnyen vette az első akadályt: a férfiviadal kiemeltjei közül Gulbis mellett csupán a meccsét sérülés miatt öt játék után feladni kénytelen spanyol Tommy Robredo (15.) búcsúzott. Kedden bemutatkozik a felső ág is: pályára lép a címvédő svájci Stanislas Wawrinka, a világelső szerb Novak Djokovics és az örökifjú ausztrál Lleyton Hewitt is.

A hölgyeknél sok volt a neves távozó: az ötödik kiemelt szerb Ana Ivanovicsot a cseh Lucie Hradecka múlta felül, a lajstromban kilencedik Angelique Kerber a román Irina Begutól kapott ki, a szintén német Sabine Lisicki (28.) pedig Babos Tímea párostársától, a francia Kristina Mladenovictól szenvedett vereséget. Kiesett a cseh Lucie Safarova (16.), a spanyol Carla Suarez-Navarro (17.), az orosz Anasztaszja Pavljucsenkova (23.) és Szvetlana Kuznyecova (28.) is.

S ha már az egyetlen magyar szereplőt említettük: Babos a keddi programban szerepel, mire e sorok megjelennek, vélhetően már be is fejezte a budapesti idő szerint éjjel rendezett nyitókörös mérkőzését a 25. helyen kiemelt cseh Barbora Zahlavova-Strychova ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.