Visszavonult Favre, a rekordtulajdonos

Újabb nagy egyéniséggel lett szegényebb az amerikaifutball: bejelentette visszavonulását Brett Favre, a New York Jets irányítója. A 39 éves legenda pályafutása javát a Green Bay Packersnél töltötte: 16 szezont húzott le a Wisconsin állambeli csapatnál, egy alkalommal (az 1996/1997-es évadban) a Super Bowlig vezetve a gárdát.

Az NFL legnagyszerűbb irányítói közé 2005-ben megválasztott, majd Johnny Unitas, Joe Montana és John Elway mögött minden idők negyedik legjobbjának voksolt Favre számos rekord tulajdonosaként távozik az aktív játékosok sorából. Ő a liga történetének legeredményesebb quaterbackje: nevéhez fűződik a legtöbb (464) touchdown (hatpontos akció), a legtöbb (9280) átadási kísérlet (amelyből 5720 volt sikeres), a legtöbb passzolt yard (65127). Háromszor (1995, 1996, 1997) választották az alapszakasz legértékesebb játékosának (MVP), tízszer játszhatott a Pro Bowlon (a sportág All Star-gáláján), és az NFL történetében megszakítás nélkül ő volt a legtöbbször kezdőjátékos (291 mérkőzés).

Favre a klubhűség szobra: egy (kezdő) idényt lehúzott az Atlanta Falconsnál, egyet (az utolsót) a New York Jetsnél, közte 1992 és 2007 között a Green Bayt szolgálta. Tavaly márciusban - mentális fáradtságra hivatkozva - bejelentette visszavonulását, ám később megmásította elhatározását, és a New York Jetshez igazolt. Sokak szerint nem kellett volna, ám a viszonylag gyenge idény után sem kell szégyenkeznie. Pedig biztatóan kezdődött, ám az utolsó öt mérkőzésből négyet elveszített a csapat, így a sikerekhez szokott Favre - elsősorban eladott labdái miatt - aligha gondol elégedetten utolsó szezonjára.

Letörtségre azonban semmi ok: a korábbiak okán neki aztán csakugyan van mire büszkének lennie...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.