Vettel a tavalyi formáját hozta Bahreinben

Két héttel ezelőtt még a Lotus-istálló vezetése is bizonytalan volt: a csapat vezetői azon tűnődtek, szabad-e Forma–1-es versenyt rendezni olyan országban, ahol több mint egy éve tartanak a halálos áldozatokat is követelő kormányellenes tüntetések.

Ám a vasárnapi befutó után alighanem megkönnyebbülten sóhajtottak fel az elöljárók, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség nem fújta le a szezon negyedik futamát, a Bahreini Nagydíjat. A Lotus ugyanis idei legjobb eredményét érte el: mindkét pilótája dobogóra állhatott. A győztes Sebastian Vettel (Red Bull) mögött második lett a „Jégember”, Kimi Räikkönen, harmadikként pedig Romain Grosjean érkezett a célba.

Mivel az eddigi futamokon a Red Bull és a Lotus sem remekelt, a végeredmény még az érintetteket is meglepte. Vettel például szombaton annak ellenére is visszafogottan nyilatkozott a győzelmi esélyekről, hogy – Lewis Hamilton (McLaren) és Mark Webber (Red Bull) előtt – megnyerte az időmérőt. Ehhez képest ha nem is könnyedén, de rajt-cél győzelmet aratott a vasárnapi versenyen. A kétszeres világbajnok győzelménél nagyobb meglepetést keltett a két Lotus szereplése. Räikkönen csak a tizenegyedik helyről indulhatott, francia csapattársa pedig a hetedik pozícióból startolt. Ám a rajt után a két Lotus szárnyakat kapott, s lényegében úgy ment át a mezőnyön, mint kés a vajon, majd a páros üldözőbe vette az élen haladó Vettelt is. Räikkönen – miután csapattársát is megelőzte – többször támadta a német versenyzőt, de nem bírt vele. Bár a befutót követően az élen végző pilótáknak kivétel nélkül lett volna okuk az örömre, meglepő módon csak az első dobogós helyét megszerző Grosjean tűnt felhőtlenül boldognak. Räikkönen azzal magyarázta rossz kedvét: „Csalódott vagyok, hogy nem sikerült győzni.” Vettel pedig sietett leszögezni: nem számítottak sikerre, mert autójuk továbbra sem elég jó, szerencse is kellett a győzeleméhez.

Bár Vettel szerencséről beszélt, sokkal inkább arról volt szó, hogy az első három futamon remeklő csapatok Bahreinben váratlanul betliztek. A McLaren és Ferrari pilótái – alighanem a meleg, a sivatagi por és a gumikat erősen koptató aszfalt miatt – nem találták a ritmust, ezért még a hetedik-nyolcadik helyért is nagy csatákat vívtak egymással. Nem ment jobban a Mercedes szekere sem. A Kínai Nagydíjon első győzelmét megszerző Nico Rosberg ötödik helyéhez némi szerencse kellett, s a német versenyző csak azzal vétette észre magát, hogy pozícióját talán túlságosan is agresszívan védve Hamiltont, majd Fernandó Alonsót (Ferrari) is kiterelte a pályáról. Michael Schumacher sem parádézott: az elrontott időmérő, valamint egy váltócsere nyomán kapott rajtbüntetés miatt csak a huszonkettedikként indulhatott, s az egyetlen pontot érő tizedik helyet nagyrészt az előle kiesőknek köszönhette.

Miután a szezon eddigi négy versenyén más-más pilóta nyert, meglehetősen szoros a pontverseny állása. Ezzel együtt nem árt rögzíteni: a tavaly elsöprő fölénnyel első Sebastian Vettel „visszatért” a csúcsra, átvette a vezetést az összetettben.

Bahreini Nagydíj:

1. Sebastian Vettel (német, Red Bull), 2. Kimi Raikkonen (finn, Lotus), 3. Romain Grosjean (francia, Lotus), 4. Mark Webber (ausztrál, Red Bull), 5. Nico Rosberg (német, Mercedes), 6. Paul di Resta (brit, Force India) 7. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari), 8.. Lewis Hamilton (brit, McLaren), 9. Felipe Massa (brazil, Ferrari), 10. Michael Schumacher (német, Mercedes)

A vb-pontverseny állása.

Pilóták: 1. Vettel 53, 2. Hamilton 49, 3. Webber 48, 4. Button 43, 5. Alonso 43, 6. Rosberg 35, 7. Räikkönen 34, 8 Grosjean 23.

Konstruktőrök: 1. Red Bull 101, 2. McLaren 92, 3. Lotus 57.

Sebastian Vettel a 2012-es évadban először nyert
Red Bull Formula One driver Sebastian Vettel of Germany punches the air after winning the Bahrain F1 Grand Prix at the Sakhir circuit in Manama April 22, 2012. REUTERS/Steve Crisp (BAHRAIN - Tags: SPORT MOTORSPORT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.