F-1: a nagydíjat vitte Vettel

Nem Jenson Button nyerte a Forma-1-es világbajnokság aktuális nagydíját; ilyen is van... Az eddig - értsd: nyolc futam alatt - hat győzelmet aratott brit pilótának éppen hazai pályán, Silverstone-ban nem jött ki a lépés: nem mellesleg olyannyira nem, hogy hatodikként haladt át a célon.

Győzött Sebastian Vettel, a Red Bull német pilótája - az idén második sikerét ünnepelhette -, mi több, másodikként márkatársa, az ausztrál Mark Webber fejezte be a küzdelmeket. Harmadikként a most szomorú Button közvetlen kollégája, a brazil Rubens Barrichello zárt; a már csak a "hajtottak még" kategóriában szereplő címvédő, Lewis Hamilton mindössze tizenhatodik pozíciót szerezte meg.

A rajt után a pole pozícióból startoló, huszonegy éves Vettel szinte kilőtt a szépen föltunningolt autójával. A verhetetlennek minősített Brawn GP két vezetője közül Barrichello igyekezett tartani a tempót, ellenben Button rögvest visszaesett (az ötödik helyről a nyolcadikra). És akkor a továbbiakban akár szendereghetett is az ember... Azért a francia Sebastien Bourdais és a finn Heikki Kovalainen "találkozója" fölriaszthatta a nagyérdeműt; személyi sérülés nem történt, a járművekben okozott kár viszont aligha kevés. Aztán húsz körrel a vége előtt volt egy "bokszcsata" is - Webber Barrichello elé érkezett vissza a kerékcsere után, s végig megtartotta pozícióját -, egyebekben pedig azt jegyezhettük fel, hogy megy a rivalizálás a dobogó alatti helyekért: a brazil Felipe Massa, a német Nico Rosberg és Button nyomult erősen; szegény brit, előzni már nem tudott... Vettel meg, igen, simán nyert.

Egy széria véget ért, egy elkezdődött? A következő GP-n - a július 12-i Európa Nagydíjon - esetleg okosabbak leszünk...

Brit Nagydíj: 1. Sebastian Vettel (német, Red Bull), 2. Mark Webber (ausztrál, Red Bull), 3. Rubens Barrichello (brazil, Brawn GP), 4. Felipe Massa (brazil, Ferrari), 5. Nico Rosberg (német, Williams), 6. Jenson Button (brit, Brawn GP), 7. Jarno Trulli (olasz, Toyota), 8. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari).

A pontverseny állása. Pilóták: 1. Button 64, 2. Barrichello 41, 3. Vettel 39, 4. Webber 35,5, 5. Trulli 21,5, 6. Massa 16. Konstruktőrök: 1. Brawn GP 105, 2. Red Bull 74,5, 3. Toyota 34,5, 4. Ferrari 26, 5. Williams 15,5.

Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke a Brit Nagydíjon úgy nyilatkozott: az általa vezetett szervezet inkább tárgyalna a kiválni készülő Forma-1-es csapatokkal, mintsem perelné azokat. "Folyamatosan egyeztetünk, csak idő kérdése, és minden rendben lesz. Csupán néhány apróság állja útját a megegyezésnek" - mondta a brit sportvezető. Az FIA - mint emlékezetes - pénteken még úgy foglalt állást, hogy perli a BMW-Saubert, a Brawn GP-t, a Ferrarit, a McLarent, a Red Bullt, a Renault-t, a Toyotát, a Toro Rossót, valamint az e nyolc istállót tömörítő szervezetet (FOTA), mivel kollektíve nem fogadta el a jövő évi szabálymódosításokat, s párhuzamos bajnokság megszervezését tervezi.

Szárnyakat kapott... Vettel a siker után
Szárnyakat kapott... Vettel a siker után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.