Itt veszített még a győztes is

Az utóbbi évek talán legizgalmasabb MotoGP-világbajnokságát a spanyol Jorge Lorenzo nyerte az olasz Valentino Rossi előtt, de a legnagyobb sztárok közül mindenki – még a győztes is – vesztett valamit. Meglehet, a sport sem tartozik a nyertesek közé.
A spanyol Jorge Lorenzo vasárnap a MotoGP világbajnokává vált az utóbbi évtized legnagyobb botrányával felvezetett Valenciai Nagydíjon. Ez lett a végeredménye egy feszültségekkel teli évnek és hétvégének. A háttérben húzódó indulatok hevességét jelzi, hogy a Yamaha és a Honda gyári csapatának főszponzora a napokban állítólag meglebegtette: miután cégét rossz színben tüntetik fel a történtek, előfordulhat, hogy mindkét támogató „kiszáll". Hogy valóban volt miről beszélni, azt a Marca című spanyol lap bizonyította, mert kétoldalas összeállítást szentelt csak annak, hogy a mezőny tagjai közül ki, miként és miért segítheti a világbajnoki címhez az olasz Valentino Rossit, illetve Lorenzót.
Elöl Lorenzo, mögötte Marquez
Heino Kalis / Reuters

A versenyzők közti viszály oka már azok számára is ismerős lehetett, akik eddig egyetlen percet sem szenteltek a gyorsaságimotor-sportnak. Két hete Malajziában Rossi és a Lorenzóhoz hasonlóan spanyol Mark Marquez akadt össze: ennek „eredménye" egy bukás, valamint az volt, hogy az itáliai sztárt a tegnapi verseny rajtjánál az utolsó helyre száműzték.

Rossi a zárórát megelőzően többször jelezte: lehetetlen küldetésnek vág neki, s igaza lett. Noha a yamahás úgy lőtt ki a rajtnál, ahogyan a felrázott pezsgősüveget elhagyja a dugó, csupán az őt egyáltalán nem boldogító negyedik helyig jutott. Hét pont előnnyel kezdte a versenyt, ám ahhoz, hogy világbajnok legyen, vagy közvetlenül Lorenzo mögött kellett volna beérkeznie, vagy – ha a spanyol nem győz – olyan pozícióban, amely után marad valami a büntetése után még csekélyebbnek tetsző előnyéből. De Lorenzo nyert. Ráadásul a második hely is elérhetetlen volt Rossinak, hiszen a harmadik helyezett Dani Pedrosától is 13 másodpercet „kapott".

Pedig a Hondát irányító spanyol rajtja nem sikerült különösebben jól, a futam utolsó szakaszára azonban nagyot fordult a világ. Pedrosa olyan tempóban közelítette meg a másik két spanyolt, hogy a futamot közvetítő brit csatorna kommentárjai már Rossi világbajnoki esélyeiről beszéltek. Pedrosa meg is előzte Marquezt, aki viszont olyan agresszíven és veszélyesen vette vissza a második helyét, mint két hete Rossival szemben. S miközben Marquez leszakította Pedrosát, Lorenzo békében érhetett be a célba.

A Rossi-rajongók a verseny után több internetes oldalon is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy éppen ez a manőver igazolta Rossi szavait, miszerint a tini sztár honfitársa, Lorenzo világbajnoki címén ügyködött.
Az bizonyos: ez az év nem a sportszerűség miatt kerül be a motorozás nagykönyvébe. A felek talán soha nem békülnek meg. Ezt támasztotta alá, hogy amikor Marquez a pódiumra állt, saját hazájában fütty­koncert fogadta. Hogy mi volt a vétsége? Áthágott egy íratlan törvényt. Erre Josh Brookes, a brit superbike-bajnok világított rá: „A bajnoki címért harcolók csatájába harmadikként nem szólhatsz bele!" Marquez pedig éppen ezt tette.

A „háborúban" nemcsak Marquez, hanem Rossi, sőt Lorenzo nimbusza is sérült. Így az az abszurd helyzet alakult ki, hogy az utóbbi évek talán legizgalmasabb világbajnokságán mindenki vesztett valamit.

Még a sport is.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.