Vészhelyzet

Össznemzeti bosszúszomj Zuniga kegyetlen megmozdulása nyomán. Kiküldött tudósítónk jelenti Brazíliából.

A legmesszebbmenőkig egyet lehet érteni a brazilokkal, akik egyrészt odavannak Neymar súlyos sérülése miatt, másrészt a legteljesebb megvetéssel és felháborodással emlegetik a kolumbiai Zuniga és a spanyol Velasco Carballo nevét. Az őrült hátvéd – aki „teljesen normálisnak" nevezte kriminális megmozdulását – vagy másfél méternyire a földtől, térddel beleszállt az ifjú virtuóz hátába, a játékvezetőnek pedig nem tűnt fel, hogy a futballtól távol álló, kirívóan erőszakos cselekmény történt.
Halkan megjegyzem: ettől az attaktól Neymar akár meg is bénulhatott volna, azaz minden labdarúgó-rajongó (és egyáltalán: ember) hálát adhat a sorsnak, amiért a büntetlen kolumbiai merénylő akciója nem járt visszafordíthatatlan következményekkel. (Magunk közt szólva, nem tudom, használhatom-e a múlt időt, de nagyon remélem, igen.)

A fájdalmas pillanat: Neymar csigolyatörése
Marcelo Del Pozo / Reuters

Na most: legkedvesebb kollégáim egyike a napokban hosszan cikkezett ugyanitt arról, hogy milyen romlott a futballisták világa, hiszen a játékosok többsége rendre a játékvezetők átverésére törekszik a rengeteg műeséssel és álfájdalommal, ráadásul ezt tökéletesen elfogadottnak tekintik a labdarúgás züllött köreiben. Na de – kérdem én – mi a helyzet olyankor, amikor a mérkőzés bírája kiállítja magáról, hogy fogalma sincs arról, amivel foglalkozik, mert az, aki a pályán hagy egy ilyen elborult, közveszélyes védőt, nyilvánvalóan alkalmatlan a játékvezetésre. A brazilok most azt követelik: Zunigát ugyanúgy tiltsa el a FIFA, mint a harapós uruguayi Suarezt, magam pedig azt is hozzáteszem, hogy Velasco Carballót sem lenne szabad a stadionok közelébe engedni. Az efféle dilettáns ugyanis épp olyan veszedelmes, mint a kíméletlenül agresszív Zuniga.
A szankciók persze Neymar szempontjából már nem sokat érnek. Nem változtatnak azon sem, hogy a történtek alapvetően befolyásolhatják a vb záró szakaszának kimenetelét.


S hogy milyen fontos ügyről van szó, azt mi sem bizonyítja jobban: a labdaművész felépüléséhez képest még a világbajnokság végeredménye is másodlagos.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.