Veszélyben a brazil rekord

Most, hogy Brazília egy része kárpótlást keresett és talált a valójában jelentéktelen ötkarikás futballtornán az utóbbi évek megannyi fájdalmáért – főként az örök szégyenért, a németektől a vb-elődöntőben hazai pályán elszenvedett 1-7-ért –, vissza kell térni a földre, mert egy hét múlva vb-selejtező vár a (nem olimpiai) válogatottra.

Trükkös újonc Ukrajnából: Taison a labdával
Paul Hanna / Reuters

A pályaválasztó az az ecuadori együttes lesz, amely – hat forduló után – négy hellyel előzi meg a brazilt. Ebben nem is az a drámai az ötszörös világbajnokok utódai számára, hogy a házigazdák másodikok, ők meg hatodikok, hanem az, hogy a hatodik a kvalifikációs szakasz végén kiesik. Brazília az egyetlen ország, amelynek válogatottja minden korábbi vb-n szerepelt, de most már a részvétel sem biztos...

Hogy mit hoz a jövő, az azért is kétséges, mert szeptember elsején Quitóban mutatkozik be Tite, az új szövetségi kapitány. További öt újonc debütálhat Ecuadorban, mivel Weverton kapus (Atletico Paranaense), valamint a jobbhátvéd Fagner (Corinthians), a védekező középpályás Rafael Carioca (Atletico Mineiro), az irányító Taison (Sahtyor Donyeck) és a balszélső Gabriel Jesus (aki még a Palmei­rasban játszik, de januártól a Manchester City játékosa lesz) először léphet pályára az A együttesben. Közülük Taison 2010-ben, amikor az Internacional Libertadores Kupát nyert, a Porto Alegre-i csapat legkiválóbb futballistájaként szédítette az ellenfeleket, de hat esztendővel később fedezték fel... Érdekes: négy év után meghívót kapott a jelenleg a szentpétervári Zenithez tartozó Giuliano is, aki Taison – nála kevésbé tehetséges – társa volt a dél-amerikai bajnok Interna­cionalban.

Az olimpiások közül – Weverton és Gabriel Jesus, valamint az eleve válogatott Marquinhos és Neymar mellett – Rodrigo Caio, Gabriel Barbosa és a „túlkoros” Renato Augusto került még a keretbe, a torna legígéretesebb három fiatalja, Douglas Santos, Walace és Luan Vieira nem. A törzsgárdisták táborából Tite – Neymaron kívül – Daniel Alvest, Mirandát, Marcelót, Williant és a nem feltétlenül brazilos stílusú Filipe Luist tartotta meg; helyet adott Casemirónak, Philippe Coutinhónak, Lucas Limának; és visszahívta a válogatottba a legutóbb a 2014-es vb-n látott Paulinhót.

Bár vannak finom „pengék” a keretben, alighanem nehéz percek várnak a garnitúrára Quitóban, majd öt nappal később, Kolumbia legjobbjai ellen a hazai dzsungelben, Manausban is...

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.