Vereség a spanyoloktól, nullán a magyar férfiválogatott

Többen azt hitték, rosszul látnak. A magyar férfiválogatott ugyanis nem a bátortalan, megilletődött ellenfél szerepét játszotta Lengyelországban, a kézilabda Európa-bajnokságon a spanyol együttessel vívott középdöntős csoportmérkőzés első félidejében. Sikerültek a bejátszások, pontosak voltak a lövések, az eddiginél határozottabbá vált a védekezés, s Mik­ler is régebbi önmagát idézte a ka­puban.

Minden tornán akad egy meccs, amelyen a játékosok „csak azért is" alapon sokkal jobb teljesítményre képesek. Több tényező járulhat ehhez, kedden talán ösztönző volt, hogy az ellenfél kapusa a Veszprém korábbi klasszisa, Sterbik Árpád; Nagy László, a magyar csapatkapitány évekig a Barcelona sztárjaként kézilabdázott; Talant Dujsebajev magyar szövetségi kapitány a spanyol csapat játékosaként olimpiai bronzérmes lett; a szakvezető fia, Alex az ibériai együttest, míg társa, Garcia a Szeged csapatát erősíti.

Dujsebajev kapitány: ezt tényleg rossz nézni
Kovács Anikó / MTI

Az ellenfél már megszerezte a jogot az olimpiai kvalifikációs tornán szereplésre, tegnap pedig az elődöntőbe jutásért küzdött, míg Nagy László és társai élni kívántak a matematikai eséllyel, hogy részt vehessenek a kvótavetélkedőn.

A kezdés a legelső csoportmeccset, a Montenegró válogatottja elleni találkozó idézte: noha Ugalde révén a spanyolok szerezték meg a találkozó első gólját, következett a két Nagy, László és Kornél összesen három dobása, így a magyar csapat a 11. percben már 6:3-ra vezetett. Érdekes, hogy nem Sterbik védett, hanem De Vargas, ezzel talán jobban is járt a magyar együttes; azzal viszont mindenképpen, hogy Nagy László ezúttal valóban vezére volt csapatának. Ám a spanyol nem a montenegrói együttes, így a 17. percben Alex Dujsebajev egyenlített (8:8). Izgalmasan alakult a játék, egy-két góllal vezettek a magyarok, ám a szünetben 15:15 volt az állás, ráadásul úgy, hogy az utolsó percben Nagy László eladta a labdát, ám Garcia az üres ­kapu fölé lőtt.

A folytatásban már érezni lehetett: a végén aligha lesz magyar örömünnep. Sterbik állt a vendégek kapujába, s a rutinos ellenfél hol egy, hol két, hol három góllal vezetett, bár a 45. percben Such góljával sikerült egyenlíteni (23:23). Hat perccel a vége előtt Enterrios, a Barcelona klasszisa talált a hálóba, ekkor már négy gól (29:25) volt a spanyolok előnye, innen zárkózott fel 29:28-ra a magyar csapat (Nagy László kilencedszer volt eredményes, mindegyik lövése sikeres volt). Ám az 59. percben – milyen a sors – Alex Dujsebajev talált a hálóba. Gazdag ugyan hétméteresből szépített, ám az utolsó momentum is a spanyoloké volt: Rivera büntetőből állította be a 31:29-es végeredményt.

Bár egy reménysugár egészen halványan még pislákol, nagyon valószínű: a nőihez hasonlóan a magyar férfi kézilabda-válogatott sem lesz résztvevő Rióban az ­olimpián.

Ez volt, ez lesz

Középdöntő. II. csoport (Wroclaw): Spanyolország– Magyarország 31:29, Dánia–Svédország 28:28. Az állás: 1. Dánia 7 pont, 2. Németország 6, 3. Spanyolország 6, 4. Oroszország 3, 5. Svédország 2, 6. Magyarország 0. A mai utolsó forduló párosítása: Magyarország–Svédország (16), Dánia–Németország (18.15), Spa­nyolország–Oroszország (20.30).

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.