Vb: alig tévednek a bírók

A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon eddig többször szolgáltattak beszédtémát a nyilvánvalóan hibás játékvezetői döntések, ennek fényében a nemzetközi szövetség (FIFA) kimutatása némileg meglepő eredményt mutat, ugyanis e szerint az eddigi 62 meccsen a bírók ítéleteinek 96 százaléka helyes volt.

A FIFA játékvezetői bizottságának tagjai a szövetség több más szakértőjével közösen készítették a felmérést a mérkőzések felvételei alapján. Az elemzés során csak a kulcsszituációkban, többek között a góloknál és büntetőknél hozott ítéleteket figyelték, míg a kisebb jelentőségű döntéseket - például a bedobásoknál - nem.

"A legjobb bíróknak nagyjából ilyen hatékonysággal illik dolgozni, én nem lepődtem meg - nyilatkozta Kassai Viktor, a vb-n négy meccset, többek között a spanyol-német elődöntőt dirigáló magyar játékvezető. - Sajnos a mi helyzetünk a kapusokéhoz hasonló, mert hiába véd tíz óriásit egy hálóőr, ha kap egy potyagólt. Mi egy meccsen 200-szor is ítélhetünk, és senkit nem érdekel, hogy 199-szer jól döntöttünk, ha egy nagyot hibázunk."

A dél-afrikai vb két legemlékezetesebb bírói hibáját a nyolcaddöntők második napja (június 27.) hozta, amikor előbb a német-angol meccsen az uruguayi Larrionda nem adta meg Frank Lampard szabályos gólját, majd az esti argentin-mexikói összecsapáson az olasz Rosetti és segítője nem vette észre, hogy Carlos Tévez egyméteres lesről fejelte az első találatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.