Dárdai, az utolérhetetlen

Átmenetileg ifjabb Dárdai Pált bízta meg a Hertha vezérkara a felnőttegyüttes irányításával. A másodállásban magyar szövetségi kapitányként tevékenykedő edzőtől azt várják Berlinben, hogy elmozdítsa a csapatot a tizenhetedik (kieső) helyről.

Alig 34 636 berlini érdeklődő előtt a Hertha 1-0-ra kikapott a Leverkusentől, mire a labdarúgó Bundesliga tizenhetedik (utolsó előtti) helyén álló csapattól menesztették Jos Luhukay edzőt. (Ne tévesszen meg senkit, hogy 34 636 szurkoló nálunk két teljes fordulóra jut, mert Németországban ez a nézőszám nem tétel egy 74 649 drukkert befogadó stadionban.) Az elbocsátott tréner helyett a klubvezetés átmenetileg a Herthában 297 mérkőzést játszó ifjabb Dárdai Pált bízta meg a felnőttegyüttes irányításával (a határozatlan időre felkért dirigens segítője Rainer Widmayer lesz).

Ú, tizenhét!
Ú, tizenhét!
Szabó Bernadett / Reuters

Ez a váltás bennünket legalább annyira érint, mint a berlinieket, mivel ifjabb Dárdai másodállásban a magyar válogatott szakvezetője. A munkahelye – a tizenöt éven aluli korosztály labdarúgóinak edzőjeként – eddig is a német fővárosban volt, onnan csak kikölcsönözte őt az MLSZ. Nem bagóért: a Berliner Zeitung szerint úgy 100 millió forintnak megfelelő összegért. (Itthon erről senki semmit nem mondott.) Most még inkább háttérbe szorul a magyar megbízatás, hiszen egészen más operett az U15-ösöket, mint a Hertha „nagyjait” irányítani.

Ám Sztancsik Tamás, a Magyar Labdarúgó Szövetség sajtófőnöke kérdésünkre a leghatározottabban leszögezte: a válogatott és ifjabb Dárdai kapcsolatában semmiféle változás nem áll be, a mérkőzésekre „ugyanúgy kikérjük majd a kapitányt, akár a külföldön futballozó játékosokat”. A kommunikációs vezető hozzátette: már Dárdai legutóbbi budapesti látogatásakor szóba került (mármint a hazai szövetségben, mert azon kívül senki nem tudott erről), hogy a szakvezető esetleg a Hertha felnőttgarnitúrájának trénere lesz, azaz az MLSZ-t nem érte meglepetés.

Az újságírót érte. Mert Sztancsik azt közölte lapunkkal (is): Dárdai határozott kérése, hogy ne zavarják Magyarországról, mivel most mindenekelőtt a Mainz elleni bajnokira kell összpontosítania. Amennyiben a véleményére kíváncsiak, az mlsz.hu portálon hamarosan látható lesz a nyilatkozata – üzente mindenkinek. Utóbb valóban felkerült a honlapra az interjú, Dárdai pedig, hiába próbáltuk elérni mégis, nem vette fel a telefont. Nem passzióból hívtuk: az olvasót szerettük volna tájékoztatni. Ám ma Magyarországon nem abszurdum – legalábbis az MLSZ szerint nem –, hogy a futballszövetségi kapitány megtalálhatatlan.

Marad tehát az „üzenőfüzet”. Dárdai, akit a Kicker német sportmagazin csütörtökön „a berlini szurkolók abszolút kedvencének” nevezett, az itthoni portálnak – egyebek közt – azt mondta: „Természetesen egyeztettem Csányi Sándorral, az MLSZ elnökével is, de a szövetség és a Hertha között megkötött szerződést ez a kinevezés nem befolyásolja. Ami pedig a gyakorlati munkát érinti: eddig is a tévéből és a számítógépes elemzésekből tájékozódtam a játékosok teljesítményéről, aktuális állapotáról, erre megmarad az energiám ezután is.” Utóbb hozzáfűzte: „Már a berlini kinevezés előtt is bizonytalan voltam azzal kapcsolatban, hogy szükség van-e a március elejére tervezett összetartásra. A mai történések fényében már biztosan nem tudjuk megtartani az edzőtáborozást, hiszen az nem UEFA-napon lett volna. Ettől függetlenül meggyőződésem, hogy össze tudom hangolni a két feladatot, de tisztában vagyok azzal, hogy ez rendkívül nagy kihívás a számomra.”

Ami már most bizonyos: az immár nem „15 éves” kapitány jelenleg éppolyan utolérhetetlen, amilyen hajdanán a magyar válogatott volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.