Uruguay-Ghána: igazi tizenegyesdráma

Ghána válogatottja az első fél órában nem jelezte, hogy a pályán van, noha Dél-Afrika megmozdult érte: errefelé - a "Bafana Bafana" nyomán - "Baghana Baghanának" nevezték el a fekete kontinens egyetlen versenyképes csapatát. Függetlenül attól, hogy ez az együttes az időhúzás világbajnoka: valamennyi kirúgása, partdobása a végtelenségig tart, ráadásul minden esetben, amikor az ellenfél jut szabadrúgáshoz, a ghánaiak elhajítják vagy elgurítják a labdát (főként, ha olyan príma partnerre lelnek ebben, amilyen a portugál Benquerenca, a FIFA-bírói kar megannyi díszének egyike).

vb negyed
Uruguay's Diego Forlan celebrates after scoring against Ghana during a 2010 World Cup quarter-final soccer match at Soccer City stadium in Johannesburg July 2, 2010. REUTERS/Henry Romero (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP)

E stílus jegyében csordogált tehát a játék, mígnem Ghána csaknem úgy járt, mint Brazília, de Kingson  reflexmozdulattal belekapott a játékostársa fejéről a háló felé tartó labdába. Aztán kiütötte Suarez  lövését is...
Majd - hipp-hopp - megjelentek az afrikaiak.

Az addig csak Suarez gyötrésével törődő Vorsah, majd Muntari is veszedelmesen fejelt, a két légi akció között pedig Asamoah Gyan perdített nem kis helyzetben a bal kapufa mellé. A közönség megmámorosodott; hát még akkor, amikor a sérülések miatti hosszabbításban Muntari huszonöt méterről a bal sarokra lőtt, és el is találta azt, miután Muslera kapus - nem tudni, miért - elsőre jobbra mozdult, és már nem ért vissza (1-0).

Az uruguayiakat nem törte le a félidő - számukra - kegyetlen befejezése, és a 63. percben már vezethettek volna. Az 55.-ben Forlan "bevarrta" az alapvonaltól húsz méterre, oldalról megítélt  szabadrúgást, miközben az egyébként kitűnő Kingson nem tudta követni a kacsázó Jabulani útját (1-1), majd a gólszerző ragyogóan megjátszotta Suarezt, aki azonban váratlanul az üres kapu mellé küldte a labdát.

Kiváltképp nagy mulasztás lehetett volna, ha nem sokkal később Benquerenca észreveszi, hogy Kevin-Prince Boatengnek a tizenhatoson belül összekoccintották a lábait... Suarez aztán újabb ziccert hagyott veszni - megint Kingson hárított -, Forlan következő szabadrúgása pedig csak oldalról érintette a hálót.

A különösebben színvonalasnak nem nevezhető, sőt nem ritkán csapkodó futball hosszabbításba torkollt, a labdarúgásért rajongók csekély, a "vuvuzela-művészek" annál nagyobb örömére. Még több mint fél óráig fújhatták... A ráadásban aztán Scotti majdnem öngólt "ért el", majd a 120. percben Adiyiah fejesét Suarez kézzel mentette a gólvonalon. A "vészkapus" csatárt kiállította a találkozó bírája, Asamoah Gyan pedig a felső lécre lőtte a büntetőt.

Maradt még tizenegyes.

Azok közül Muslera kettőt kifogott, Abreu meg "panenkázott", így Uruguay jutott a legjobb négy közé.

Afrika továbbra is várhat ezzel... 

Uruguay-Ghána 1-1 (0-1, 1-1, 1-1), 11-esekkel 4-2
Negyeddöntő, Johannesburg, Soccer City stadion, 84 000 néző. Jv.: Benquerenca (portugál).
Uruguay: Muslera - Maxi Pereira, Lugano (Scotti, 38.), Victorino, Fucile - Alvaro Fernandez (Lodeiro, 46.), Perez, Arevalo, Cavani (Abreu, 76.) - Forlan, Suarez.
Ghána: Kingson - Pantsil, John Mensah, Vorsah, Sarpei - Inkoom (Appiah, 74.), Kwadwo Asamoah, Annan, Kevin-Prince Boateng, Muntari (Adiyiah, 88.) - Asamoah Gyan.
Gól: Muntari (45+2), Forlan (55.).

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.