Uruguay-Dél-Afrika: gyász az otthon zöld füvén

A házigazdák a vb második csoportkörének nyitómeccsén sima, 3-0-ás vereséget szenvedtek, minek nyomán erősen meglegyintette őket a kiesés szele.

A házigazdák második mérkőzésének nyitószakaszában - miként az addigi világbajnoki találkozók zömében - senkinek nem kellett a szívét masszíroznia izgalmában, a 24. percben azonban leizzadhattak a dél-afrikai drukkerek, tekintve, hogy Forlan hatalmas „dugót" ragasztott Khune kapus hálójába. Az uruguayi támadó távoli lövése megpattant Mokoena hátán, majd a labda szép ívben, védhetetlenül vágódott a léc alá.

A folytatásban is a dél-amerikaiak látszódtak elevenebbeknek, bár a tizenhatos környékén épp olyan ritkán tűntek föl, mint riválisaik. Ennek megfelelően érdemleges esemény a szünetig nem történt, s a semleges néző számára ezúttal is már-már megváltást jelentett, hogy a játékvezető jelezte: pihenő következik...

Forlan: háromból kettő
Uruguay's Diego Forlan (L) celebrates his goal with team mate Alvaro Pereira during the 2010 World Cup Group A soccer match against South Africa at Loftus Versfeld stadium in Pretoria June 16, 2010. REUTERS/Brian Snyder (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP)

A jelentős technikai fölényben játszó uruguayiakkal szemben a vendéglátók jó darabig a térfélcsere után sem voltak képesek épkézláb helyzet kialakítására, s ahogy telt-múlt az idő, mind inkább az lett az ember érzése, hogy Carlos Alberto Parreira játékosai akkor sem vinnék semmire, ha az összecsapás nem kilencven percig, hanem kilencven óráig tartana. Ehhez képest igazán üdítő volt látni, hogy a félidő derekán Mphela fejese némi pánikot okoz a vezetése tudatában igen elégedett vetélytárs köreiben, ám Dél-Afrika hamarosan letargiába eshetett: miután a becsúszó Khune a kapu előterében eltalálta Suarez lábát, Busacca, a svájci bíró előbb a tizenegyespontra mutatott, majd piros lappal „jutalmazta" a kapus alakítását. A büntetőt Forlan magabiztosan értékesítette, s hogy a vége kellőképpen gyászos legyen, Alvaro Pereira a meccs utolsó pillanataiban még bevitte a kegyelemdöfést is (3-0).

A hazaiak - a Mexikó ellen elért döntetlen és a mostani vereség nyomán - minimum aggódhatnak: most már könnyen meglehet, hogy a nyolcaddöntőt a házigazda nélkül rendezik.

 

URUGUAY-DÉL-AFRIKA
3-0 (1-0)

A csoport, Pretoria, 60 000 néző. Jv.: Busacca (svájci).
Uruguay
: Muslera - Lugano, Godin, Fucile (Alvaro Fernandez, 71.) - Arevalo, Maxi Pereira, Perez (Gargano, 91.), Alvaro Pereira - Forlan, Suarez, Cavani (Sebastian Fernandez, 89.).
Dél-Afrika
: Khune - Gaxa, Mokoena, Khumalo, Masilela - Modise, Dikgacoi, Pienaar (Josephs - kapus, 79.), Letsholonyane (Moriri, 57.), Tshabalala - Mphela.
Gól:
Forlan (24. és 80., utóbbit 11-esből), Alvaro Pereira (95.).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.