Cseles magyar nyitás

A 66 kg-os Ungvári Miklós ezüstérmet nyert vasárnap a londoni olimpia cselgáncstornáján. Teljesen nem lehetett váratlan, szombaton Csernoviczki Éva már érmet szerzett a tatamin.

Igazságtalan lenne nem szólni legalább egy-két mondatot arról a helyszínről, ahol a magyar szurkolók szája a hét végén a legtöbbször ért fülig. Nos: képzeljék el a Népstadion területén lévő Syma csarnokot, aztán rakják egymás mellé úgy négyszer. Megvan? Mert ha igen, akkor már tudják, hol rendezik az olimpia cselgáncs-, vívó- és asztalitenisz-versenyeit, továbbá a bokszot, a súlyemelést, s később a birkózást is. Nos itt, az ExCel dugig telt tribünjei előtt született meg a londoni magyar különítmény első érme.

Na meg a második is. Azok után, hogy a legkarcsúbb hölgyek, a 48 kilósok magyar szereplője, Csernoviczki Éva előbb legyőzte egy holland riválisát, majd ipponnal kikapott belga ellenfelétől, s a vigaszágra került, a kínai Vu Su-gen várt rá. Ellene megint csak ipponnal nyert, minek nyomán a hátsó ajtón beosonva egyre jobban közeledett az áhított bronz felé. Már csak a japán Fukumi Tomokón kellett túljutnia, de ez nem ment könnyen: a háromperces hosszabbításban Éva papáját (nem mellékesen: edzőjét) elküldték a tatami mellől, mert túl hangosnak találták a bírókat illető kritikáit.

Az intermezzo azonban nem visszavetette, hanem előrelendítette Csernoviczkit, aki úgy kirúgta vetélytársa bal lábát, hogy utána már gyerekjáték volt újabb ipponnal zárnia a mérkőzést. Húsz év, a barcelonai játékok óta az első magyar olimpiai érem született meg cselgáncsban, így aztán pláne nem csoda, hogy Éva majd elröpült a boldogságtól. „Még abból is sikerült erőt merítenem, hogy aput elküldték…” – nevetett, és Csernoviczki Csaba csak annyit fűzött hozzá, hogy „ha ezen múlik, esküszöm, a legközelebb is elzavartatom magam”.

Akkor még nem gondoltuk, hogy a húsz év – a barcelonai játékok – óta első magyar dzsúdómedál (egyben a valaha volt első női érem) tulajdonosa csak egy napig lesz a sportági delegáció legérdekesebb embere. De vasárnap Ungvári Miklós gondoskodott róla, hogy így legyen. A 66 kilós tatabányaiból egy árva szót nem lehetett kihúzni a negyedik meccse után. Ám a legkevésbé sem bánatában burkolózott hallgatásba, hanem azért, mert – és ezt tekintete, a transzban lévőkéhez hasonló fizimiska is alátámasztotta – elhatározta: ezen az esős londoni vasárnapon farag magának egy szobrot.

Márpedig a nagy alkotásokhoz jobb a magány. Az biztos, hogy az afgán Faizzada, majd a belize-i Sanchez is jó partner volt számára a koncentrációban, hiszen egyáltalán nem billentette ki őt egyikük se: előbbit tizenhat, utóbbit tizenkilenc másodperc alatt győzte le… Ezt követően a szlovén Draksic és a lengyel Zagrodnik következett a sorban, mígnem a spanyol Uriarte ellen már tényleg sokan féltették a bemutatkozója szerint szerencsehozó elefántokat gyűjtő versenyzőt.

Hogy az ormányosoknak köszönhette-e újabb győzelmét, nem tudom, azt viszont láttam, hogy egy perc elteltével szépen leszorítja ellenfelét, így kisvártatva készülődhettünk az első magyar érdekeltségű londoni döntőre.

Ott a dallamos nevű grúz Lasa Savdatuasvili várt rá, akiről annyit már tatamira lépése előtt feltétlenül kellett tudni, hogy úgy mozog, akár a cséphadaró, de mostantól már azt is tudjuk róla, hogy olimpiai bajnok...

Egyetlen jukót érő akció elegendő volt a számára a sikerhez, így aztán a majd tíz évvel idősebb magyar helyett az ifjú rivális ugrott trénere nyakába. Ungvári sem feledkezett meg azonban mesteréről: az interjúzónában, tévékamerák és rádiómikrofonok előtt köszönte meg Bíró Tamás két évtizedes gondoskodását, aztán pedig elnézést kért mindazoktól, akiknek netán csalódást okozott az elvesztett döntővel.

Negyedik mérkőzését is megnyerte Ungvári
Poland's Pawel Zagrodnik fights with Hungary's Miklos Ungvari (blue) in their men's -66kg quarter-final judo match at the London 2012 Olympic Games July 29, 2012. REUTERS/Darren Staples (BRITAIN - Tags: SPORT OLYMPICS SPORT JUDO)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.