Trollvonások

Több magyar hírforrás is közölte nemrégiben – mindenféle kritikai megjegyzés nélkül – a hírt, mely szerint Dárdai Pál lett az év edzője a Bundesligában a német internetes szavazók szerint, megelőzve például Pep Guardiolát, a Bayern München vagy Thomas Tuchelt, a Dortmund mesterét.

Ám az, aki nem csupán gőgös felülnézetből szemléli a futballvilág életét, hanem a sportágat körülvevő szubkulturális közegbe is bemerészkedik olykor, pontosan tudja: még véletlenül sem a német szavazók voksának köszönhető a berlini tréner győzelme a bajnokság hivatalos honlapján, a Bundesliga.de oldalon. Nem kisebbítve Dárdai érdemeit, sokkal inkább tulajdonítható az a Trollfoci Facebook-oldalán megindított hazai „hadjáratnak”.

Hogyan lehetséges ez? Aki ismeri ezt a mikrokörnyezetet – amely mindinkább makróvá válik –, az csöppet sem csodálkozik: nem ez az első alkalom, hogy a vidám oldal követői összefognak valamilyen cél vagy csupán a humor kedvéért. Az utóbbira jó példa az angol Notts County és a magára a figyelmet beképzelt nyilatkozataival felhívó fiatalember, Bajner Bálint esete: tavalyelőtt a „trollok” miatt letiltották a magyar IP-címről érkező szavazatokat és kommenteket az angol klub honlapjáról, mert a „pannon” invázió poénból még olyankor is megszavazta a hét játékosának Bajnert, amikor a szerény sikereket felmutató labdarúgó pályára sem lépett... A Bundesliga-honlap szavazásán is meghirdették az akciót a magyar futball tréfamesterei, sőt: magára az oldalra ehhez nem is volt szükség, a Trollfoci rajongóinak önszerveződő mozgalma duzzadt olyan nagyra, hogy az díjat jelentett Németországban Dárdainak. Pontosabban csak jelentett volna, mert – mint kiderült – a honlap angol nyelvű változatán is zajlott a szavazás, ami elkerülte a magyar trollok figyelmét, így miközben a Bundesliga.de oldalon 44 százalékkal, toronymagasan Dárdai nyert, a Bundesliga.com-on a szavazatoknak csak a 13 százalékát kapta a magyar tréner.

MB1-es társaság
MB1-es társaság
Fotó: Twister Media – Liszi Renáta

Ha az internet skriblerei ennyire árnyékra vetődtek, akkor talán feltételezhetjük, hogy olvasóink között is akad olyan, akinek érdemes bemutatnunk a Trollfoci „földalatti” ténykedését. Igen, ma már oda jutottunk, hogy kisebbségben vannak azok, akik nem ismerik a portált. Az eredettörténet röviden: négy esztendővel ezelőtt, amikor a magyar futballon – miként hosszú évtizedeken át – a sírás mellett leginkább csak nevetni volt érdemes, két hamisítatlan humorú futballrajongó srác úgy döntött: mémekbe fojtja bánatát. A tandem saját használatra és baráti szórakoztatásra hívta életre az oldalt, futballtémájú vicces képeket posztolt ki, amelyek egyre szélesebb körben arattak sikert. A ma már több admint foglalkoz­tató oldal azóta a futballközélet legeredetibb, legnépesebb, legviccesebb fórumává, már-már megkerülhetetlenné vált. A Facebookon 286 ezer követője van, létezik a Trollfoci TV egy sportcsatornán, 2014-ben pedig könyv is megjelent a készítőkről. A bemutató nem Budapesten, hanem Bukarestben volt 2014 őszén, a román–magyar meccs (1-1) előtt.

A futballisták és a sportági elöljárók eleinte nem voltak hajlandók tudomást venni az orgánumról, majd pedig utálni kezdték, mert úgy gondolták, a Trollfoci célja a magyar futball kigúnyolása, lejáratása. Pedig csak arról van szó: az oldal előállítói viccet csinálnak mindenből, amiből lehet, meg persze abból is, amiből nem. Ugyanúgy fricskát kapnak a „szittyamadridisták”, a „hungarokatalányok” vagy a „pannonbajorok”, tehát a Real Madrid, a Barcelona vagy a Bayern München honi szurkolói, akik az MB1-es (a „Mennyei Bajnokság”, vagyis az NB I) és a Megyei Mennyei (a megyei egy, kettő, három) képviselői helyett külföldi sztárcsapatok divatrajongói. A Trollfocinak semmi nem szent, az adminok felteszik a Pinyő- vagy Rósa Dénes-maszkjukat – egyedül a társaság arca, Rekop György humorista nem hord ilyet a nyilvános szerepléseken –, hogy lerántsák az álarcot a futballvilág álságos, kisstílű, ostoba, kártékony alakjairól és visszásságairól.

Van mivel és kivel tréfálkozni bőven.

Sajnos.

Szerencsére.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.