Tripla vagy semmi

Megrendülten áll az ember a Bayern München válsága előtt. A bajor együttes kétszer is vereséget szenvedett a Bundesliga mostani kiírásának huszonkilenc fordulójában, az előnye a második helyen álló Wolfsburggal szemben alig tizenkét pont, a gólkülönbsége pedig mindössze 63 (76-13).

A csapat ebben a naptári évben csupán kilenc mérkőzést nyert nullra, miközben a Hamburgnak nyolcat, a Sahtyor Donyecknek hetet, a Paderbornnak hatot vágott be. Ezzel együtt a RealMadrid-közeli Marca azt írta a német együttes 3-1-es portói kudarca után: „Ez volt a legrosszabb Bayern, amelyet valaha láttunk.” A La Gazzetta dello Sport sem kímélte a bajorokat, „védelmi szerencsétlenséget” emlegetve, a Kicker pedig Dantét 5 és feles, Neuert, Bernatot, Xabi Alonsót egyaránt 5-ös, Boatenget és Lahmot 4 és feles osztályzattal marasztalta el. (A legjobb érdemjegy az 1-es.)

Nemhogy német, olasz, spanyol, de még magyar orgánumok is ízekre szedték a Bayernt, miközben például az FTC jelenlegi alakulatát, amely sem a müncheni sztárgárdával, sem a ferencvárosi klubtörténet megannyi klasszis futballcsapatával nem említhető egy lapon – cinege a sashoz képest –, hétről hétre bódultan ünneplik. Pep Guardiola az itthoni kritikákat aligha olvassa, de a mindmáig futballnemzetekként említhető országok lapjainak bírálata sem töri meg, mert hétfőn kijelentette: „Nekünk csak a triplázás elég.” Azaz el kell nyerni a bajnoki címet, a német kupát és a BL-trófeát...

Guardiola: három vagy 1-3 az igazság?
Guardiola: három vagy 1-3 az igazság?
Lukas Barth / Reuters

Szép feladat, különösen akkor, ha az edző olyan, részben minimum vb-döntős játékosokra nem számíthat – többek között –, mint Alaba, Javi Martinez, Schweinsteiger, Ribery, Robben. A Hoffenheim elleni 2-0 alkalmával tehát minden idők leghatalmasabb nemzetközi nagymestereinek egyike korántsem tartalékolt, hanem túlnyomórészt (nyolc-tizenegyed részben) azokat küldte pályára, akik ma este is a kezdőcsapat tagjai lehetnek. Bezzeg Lopetegui, a Porto trénere megtehette, hogy az Academicával vívott bajnoki meccsen (1-0) csak két olyan labdarúgót szerepeltessen, aki most Münchenben is fellép. Fabiano kapushoz és Pereira jobbhátvédhez csatlakozik Maicon, Marcano, Martins Indi, Herrera, Casemiro, Oliver Torres, Quaresma, Jackson Martinez és Brahimi. A listán egyetlen portugál (Quaresma) szerepel, a többi brazil, argentin, holland, spanyol, mexikói, kolumbiai meg algériai, még úgy is, hogy a két brazil szélsőhátvéd, a Real Madridnak több mint 31 millió euróért eladott Danilo, valamint a hozzá hasonló képességű Alex Sandro – eltiltás miatt – nem játszhat.

A Porto amúgy veszedelmes ellenfél. Ha ez a 3-1-ből nem derült volna ki – rossz vicc, hiszen napnál világosabbá vált –, akkor hadd idézzük fel a portugál csapat 2015-ös tétmérkőzéseinek mérlegét: tizenöt győzelem, két döntetlen, egy vereség, 44-7-es gólkülönbség. Az együttes még müncheni vetélytársánál is többször (tízszer) nyert úgy, hogy egyetlen gólt sem kapott, és ma este – legalább megközelítőleg – annyit kell megvalósítania csupán, amennyit a múlt héten már véghezvitt. Akkor azt írta az As című spanyol újság: „A Porto volt a Bayern.” A portugál Diario de Noticias pedig (érthetően) leszögezte: „Az elődöntő nem álom többé.”

Hű, mit kap a Bayern külföldön és idehaza, ha megint felcserélődnek a szerepek!

BAJNOKOK LIGÁJA

NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK

Ma

Bayern München–Porto 1-3 (tv: Sport1, 20)

Barcelona–PSG 3-1

Holnap

Real Madrid–Atletico Madrid 0-0 (Digisport1, 20.15)

Monaco–Juventus 0-1 (Digisport2, 20.40)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.