Tour de France: Holdjáró kerékpár

Le a sisakkal Peter Sagan előtt! A Tour de France sprintversenyét ­domináló szlovák versenyző, amikor elhúzott mellette a mezőny a Mont Ventoux lábánál, a kamerák kedvéért felkapta első kerekét, és egykerekezett pár másodpercig.

Pedig nem akármelyik hegynek mutatott vasárnapi gesztusával fityiszt. Itt esett le holtan kerékpárjáról 1967-ben a brit Tom Simpson, aki alkohollal és amfetaminnal pró­bálta legyőzni a holdbéli tájra emlékeztető provence-i hegycsúcsra vezető, 21 kilométer hosszú, 1600 méter szintkülönbségű emelkedőt. Brian Holm korábbi dán versenyző szerint ez a haláleset minden kerékpárost megérint, amikor erre a hegyre küzdi fel magát. „Profiként a cél közelében már a végkimerülés szélén állsz, úgy érzed, itt halsz meg, és ha elhaladsz ott, ahol valóban elhunyt valaki, kiráz a hideg” – idézte a Spiegel Online az idei versenyt csapatfőnökként követő szakembert.

Az Eurosport közvetítésében látni lehetett, ahogyan a Mont Ventoux-ra vasárnap elsőként felérő – szinte felsprintelő – Christopher Froome a célvonal mögött öklendezik, és az ájulás szélén áll. Jó tudni, hogy legalább a csúcson teljesen elkészült az erejével, mert az, amit addig láthatott a néző, egyenesen meghökkentő volt. Az összetettben vezető kerekes úgy hagyta ott ellenfeleit, mint aki átszállt egy motorkerékpárra. Ilyet Lance Armstrong tudott nemrégiben. Az pedig nyilvánvaló, mitől volt a texasi olyan erős...

Antoine Vayer számára nem kérdéses, hogy Froome is tiltott teljesítményfokozókat használ: másként nem magyarázhatók az éllovas produkciói. A kerékpársport tragédiáját hűen jelképezi, hogy az idén századszor megrendezett Tour legtöbbször idézett személyiségeinek egyike Vayer, holott ő nincs is ott a karavánban. A francia szakember korábban edzőként dolgozott a kilencvenes évek legnagyobb botrányát okozó Festina-csapatnál. Látta, miként működött a szisztematikus dopping, ami az istálló kifejezést is új megvilágításba helyezi a kerékpársportban. Most ő küzd – a vad reakciók szerint – a leghatásosabban a tiltott szerek ellen. Kifejlesztett egy módszert, amellyel – szerinte – egyszerűen megmondható, hol van személyre szabottan a fizikai teljesítőképesség határa, és ehhez laboratóriumra sincs szükség. A testtömeg és az egyes emelkedők leküzdésére igénybe vett idő alapján ugyanis Vayer kiszámolja, hány wattnak felel meg az adott teljesítmény.

A Festinánál három év alatt 24 telepumpált kerekes erejét mérhette fel a gyógyszerezés előtt és után. Saját tapasztalatára támaszkodva húzta hát meg a határokat. Úgy véli, legalább ötórás szakasz végén álló, minimum húsz percig tartó emelkedőn 410 watt jelenti a tiszta emberi teljesítmény csúcsát. Táblázataiban sárga színnel jelöli a „gyanús” tartományt (410–430 W), narancs mutatja a „csodaszámba menő” produkciót (430–450), míg e fölött jön a pirosra festett „mutáns” kategória. A századik Tour előtt közzétette az 1982 óta a hegyi befutókon mutatott teljesítményeket. A listán a sárga és a narancs szín dominál, de a kilencvenes évek végén elérkezett a mutánsok fénykora. Annak, aki felkiáltana, hogy lám, első Tour-győzelme során Armstrong az emberileg indokolható zöld zónában maradt, megismételjük: az amerikai bevallotta, hogy akkor is doppingolt. A zöld szín sokkal inkább a tiltott szereket kis kihágásnak tartó emberek számára figyelmeztetés. Nem igaz, hogy Armstrong az összes doppingoló között volt a legerősebb, hiszen az adatok szerint neki kezdetben ahhoz is kellett a gyógyszer, hogy a normál edzéssel elérhetőt összehozza!

És Froome? Vayer számítása szerint az Ax 3 Domaines csúcsára olyan teljesítménnyel jutott a brit, amely a csodával határos, és biológiai szempontból megmagyarázhatatlan. Froome és csapata, a Sky mégis kísérletezhet az indoklással, hiszen ­a sajtótájékoztatóin szinte csak doppinggal kapcsolatos kérdést kap. A Kenyában született szófukar Froome a kerekesek új generá­cióját képviseli. Nem kéri ki már a kérdéseket, nem üvölti le a kritikus tudósítók fejét, ahogyan tette azt nemegyszer a texasi mutáns. A mostani sárga trikós eddig nyugodtan magyarázta, hogy ez már új korszak, a dopping hatalmas gondot jelent, de esélyt kell adni, hogy a fiatalok is bizonyíthassanak, ám hétfőn elveszítette a türelmét, s tiltakozott, hogy élete legnagyobb sikere után hazugnak és csalónak titulálják, miközben semmi rosszat nem tett.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A Sky könnyen javíthatná sztárjának szavahihetőségét: a Movistar például közzéteszi versenyzőinek wattban mért teljesítményét (a Vayer-szám becslésen alapszik, és nem veszi figyelembe a szél hatását a versenyzőre). Legalább az egykerekező Saganban hihetünk: ő húsz perc hátrányt kapott Provence kegyetlen hegyén.

Furcsa a helyzet. A szemünk előtt születik egy nagy bajnok, a múlt bűnei azonban azt súgják: ne örülj, kételkedj! Froome-ot a vasárnapi befutón kifütyülték a nézők, pedig a magaslatra csak a sport fanatikusai másztak fel. A brit négyperces előnye az összetettben valósággal behozhatatlan. A szervezők brutálisan nehéz utolsó hetet találtak ki annak reményében, hogy csak ez után dőljön el, ki lesz a Tour győztese. Könnyen lehet, a sors azzal bosszulja meg őket a kegyetlen alpesi szakaszokért, hogy azok aláássák a sport és bajnokai hitelességét.

Izgalmat most már nem az összetett verseny, csak a laborvizsgálat ­hozhat.

Froome száguld a csúcs felé
Race leader's yellow jersey Team Sky rider Christopher Froome of Britain cycles to win the 242.5 km fifteenth stage of the centenary Tour de France cycling race from Givors to Mont Ventoux July 14, 2013. REUTERS/Jeff Pachoud/Pool (FRANCE - Tags: SPORT CYCLING)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.