Törvénytelenül működik a Magyar Olimpiai Bizottság

Dr. Török Ferenc ügyvéd tegnap levelet kapott a Fővárosi Főügyészségtől, amelyben arról értesítették, hogy törvényességi felügyeleti eljárást indítottak a MOB ellen.

Mint köztudomású, a korábbi olimpiai bajnok öttusázó évekkel ezelőtt azért fordult a bírósághoz, mert szerinte szabálytalan volt a Magyar Olimpiai Bizottság 2012. február 26-i alapszabály-módosító és (ahhoz kapcsolódóan) tisztújító közgyűlésének az összehívása. Panaszának másodfokon is helyt adtak, a határozatokat megsemmisítették, így a testület azóta törvénytelenül működik. Ennek alapján a MOB-nak meg kellene ismételnie az eredeti tanácskozást a törvényes rend helyreállítására, ám a szervezet szerint erre nincs szükség,mert egy 2013. májusi közgyűlésen ennek már eleget tett. Török szerint azonban nem oldották meg a különös helyzetet, mert egy más összetételű közgyűlés egy megsemmisített ítéletet nem tud megerősíteni.

A makacs sportember értesítette az ügyészséget, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság figyelmen kívül hagyja a jogerős döntést, s amint az ügyvédnek címzett levélből kiderül, megkezdődött a felügyeleti eljárás.

Kiváltképp pikáns e fordulat annak fényében, hogy a MOB közgyűlése időközben határozatban javasolta Budapest városának és a magyar kormánynak a 2024-es nyári olimpia megrendezésének a lehetőségét. Pályázni idén szeptember 15-ig lehet, ám kérdés, nem borít-e mindent az ügyészségi vizsgálat eredménye.

Párizs is pályázik?

A párizsi önkormányzat támogatja, hogy a francia főváros versenybe szálljon a 2024-es nyári játékok megrendezéséért. Most már csak a Francia Olimpiai Bizottságnak kell állást foglalnia arról, hogy benyújtja-e a hivatalos pályázatot. A testület annak tudatában kandidálhat, hogy a politika maximálisan támogatja a jelentkezést.

Korábban már Francois Hollande államfő, Anne Hidalgo főpolgármester, valamint a párizsi régió is az ügy mellé állt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.