Tömeges bukás?

Biztosak lehetünk benne, hogy sem Sebastian Coe, sem Szergej Bubka nem úgy képzelte a Nemzetközi Atlétikai Szövetség szerdai elnökválasztó tanácskozását, hogy azt a sportág történetének alighanem legnagyobb doppingbotránya árnyékolja be.

A 81 éves szenegáli Lamine Diack „visszavonulása” után az IAAF első számú vezetői posztjáért harcba szálló két korábbi extraklasszisnak azonban néhány napja azzal kellett szembesülnie: egyelőre senkit nem érdekel az, hogy melyikük lesz az elnök (talán még a Pekingben szombaton kezdődő szabadtéri világbajnokság is másodlagos), kizárólag az foglalkoztatja a médiát, s azon keresztül a közvéleményt: igazak-e a német ARD televízióban és a The Sunday Times című brit lapban megjelentek, miszerint 2001 és 2012 között az olimpiákon, illetve a vb-ken több mint 800 atléta szolgáltatott gyanús doppingmintát – következmények nélkül.

Az ügy friss fejleménye, hogy immár a WADA (a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) is vizsgálatot indított. A szervezet közleményében azt jelezte: a független bizottság már meg is kezdte a munkát, amelyhez „minden segítséget megkap majd az ügynökségtől”.

Bubka még csak jelölt az elnöki posztra, de már a kínos ügyekről is faggatják
Bubka még csak jelölt az elnöki posztra, de már a kínos ügyekről is faggatják
Juan Carlos / Reuters

Ugyancsak a nemrégiben kirobbant botrány új adaléka, hogy az említett londoni újság most azt állítja: a nemzetközi szövetség elhallgatott egy tanulmányt, amelyben a sportolók harmada bevallotta, hogy csal. A kutatást még 2011-ben készítette a Tübingeni Egyetem, és abban több száz atléta ismerte el, hogy doppingolt. „A dokumentum egy függetlenül kezdeményezett tudományos kutatás eredménye, tehát nem az IAAF készíttette – idézi a lap az egyetem kommünikéjét, amely így folytatódik: – Ám a szövetség rendkívül sokáig késleltette a publikálását, méghozzá alapos ok nélkül, és ez már sérti a közzététel szabadságát.”

Az IAAF nem tagadja az állításokat, de illetékesei azt mondták: fontolgatják a jelentés közzétételét, ehhez azonban a kutatásban szintén részt vevő WADA egyetértését is várják. A Brit Atlétikai Szövetség elnöke, Ed Warner úgy tudja, az IAAF szerint „a munka tudományos alapossága megkérdőjelezhető, ezért saját kutatást tervez”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.