Tizenötmilliós vesztegetéssel gyanúsítják a rongyrázó FIFA-vezért

Tovább gyűrűzik a FIFA-botrány. Most két ügy is van, melynek középpontjában két régi jó barát, a ­CONCACAF-ban évtizedekig vállat vállnak vető Chuck Blazer és Jack Warner áll.

Minden mindennel összefügg: 1990-ben Chuck Blazer győzte meg Jack Warnert, hogy szálljon harcba a CONCACAF-zóna elnöki posztjának elnyeréséért. Negyedszázaddal később pedig ez a két ember volt a főszereplője a FIFA-botrány szerdán–csütörtökön színre vitt felvonásának.

Blazertől luxuslakást kaptak a macskák is
Blazertől luxuslakást kaptak a macskák is
Arnd Wiegmann / Reuters

Az amerikai Blazer, aki a ­FIFA végrehajtó bizottságában ­1996-tól tizenhét, míg az észak- és közép-amerikai, valamint a karibi térség szövetségének (Confedera­tion of North, Central America and ­Caribbean Association Football) főtit­kári székében 1990-től huszonegy évet töltött, a New York-i ügyész előtt azt vallotta: nincs világbajnokság kenőpénz nélkül. Felidézte, hogy már az 1998-as vb helyszínének kiválasztásakor „virágzott" a korrupció. „Marokkó pályázott, nyerni akart, és pénzt kínált. Elfogadtam, csakúgy, mint a társaságomban ­levő ­FIFA-képviselő – mondta. – A világbajnokság vendéglátói jogát végül Franciaország kapta meg.

Amikor kiderült, hogy a 2010-es ­vb-t afrikai ország rendezheti, Marokkó újra pályázott Egyiptom és Dél-Afrika mellett. Az utóbbi nyert, de mindhárom ország adott pénzt a ­FIFA vezetőinek." Blazer ­hozzátette: a ­CONCACAF-zóna bajnoksága, az Arany Kupa rendezési jogának odaítélését is „mindig a pénz döntötte el".

Blazerre 2011-ben csapott le az amerikai adóhivatal és az FBI, miután a macskáinak is luxuslakosztályt bérelt a New York-i Trump toronyban. A gáláns állatbarátot húsz év fegyház fenyegette, ezért inkább vádalkut kötött, és bedrótozva járt a FIFA tanácskozásaira. Így kerültek fókuszba a 2018-as és a 2022-es világbajnokság rendezése körüli visszásságok. Az előbbire az Egyesült Államok is pályázott, de Oroszország nyert. Az utóbbi pedig Katarnak jutott, ahol futballmúlt nincs, pénz viszont bőven van.

A fényűző életmódját egyáltalán nem palástoló, azzal inkább hivalkodó Blazert 15 millió dollár értékű megvesztegetéssel gyanúsítják, de a dohány tekintetében nyilván nem ez a plafon...

Hogy mi a „FIFA-csúcs", arra talán választ ad majd Warner, akinek Ez vérre megy című fizetett politikai üzenetét szerdán közvetítették hazájában, Trinidad és Tobagóban. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség korábbi alelnöke arról beszélt, hogy – bár félti az életét – mindent felfed. Különböző dokumentumokat emlegetett a FIFA-hoz kötődő pénzügyi megállapodásokról, illetve a futballszervezetnek a 2010-es Trinidad és Tobagó-i parlamenti választásokban játszott szerepéről. „Többé nem őrzök titkokat olyan emberekről, akik arra ­törekedtek, hogy tönkretegyék az országot" – említette rejtélyesen az őrizetbe vett, de óvadék ellenében szabadlábon lévő Warner, majd megjegyezte azt is: „Már benne vagyok a közepében, innen nem lehet visszafordulni."

Amúgy Warner tortúrája sem most, hanem – miként Blazeré – 2011-ben kezdődött. Akkor a FIFA etikai bizottsága vesztegetés gyanúja miatt elmarasztalta, majd megfosztották valamennyi, a nemzetközi futballban viselt tisztségétől. Másutt 2013-ig hivatalban maradt.

Hogy hol?

A trinidadi Nemzetbiztonsági Minisztériumban.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.