Huszonnyolc év szünet után lép pályára Eb-n a röplabda-válogatott

Huszonnyolc év után jutott ki az Európa-bajnokságra a magyar női röplabda-válogatott. A ma kezdődő – belga, holland közös rendezésű – tornán már néhány játszmanyerés is siker volna. Egy győzelem pedig – ami a 12 közé jutással érne fel – egyenesen boldogságot jelentene.

– Most jó magyar női röplabdázónak lenni – mondta a Népszabadság kérdésére Liliom Rita, a válogatott csapatkapitánya.

– Tavaly tavasz óta, miután a csapat az izraeli selejtezőcsoportból eljutott az Európa-bajnokságra, sokkal nagyobb volt az érdeklődés irántunk. Sokat jelentett, hogy négy év szünet után ismét szerepelhettünk az Európa Ligában, amelyet a törökök legyőzésével sikerült megnyernünk. A diadalban nem kis része van Jan de Brandt belga szövetségi kapitánynak.

Röpgyűlés
Röpgyűlés
Röplabdaszövetség

Az Eb előtt csaknem négy hónapot közösen készülhettünk, s ez még akkor is hasznos volt, ha nem feltétlenül a legkellemesebb a hosszú összezártság. A csapat egységes, meg akarjuk mutatni, hogy méltán kerültünk ki a kontinenstornára. A feladat nem lesz egyszerű. A csoporttársak közül a török és a görög válogatott nagyon erős (az előbbi az Európa Ligában a B csapatával vett részt), Azerbajdzsánban pedig a női röplabda is megér minden pénzt, a „baráti” ország klubcsapataiban több klasszis légiós játszik.

Hajdanán a magyar együttes is remekelt az Eb-n: 1975-ben második, 1977-ben, 1981-ben és 1983-ban harmadik, míg 1979-ben negyedik lett. Legutóbb, 1987-ben – akkor szintén Belgium volt a rendező – 10. helyezést ért el. A bronzérmet nyerő együttesekben pályára lépett Bernáth Bea, aki most kétszeresen is drukkol: leánya, Horváth Dóra vezéregyénisége a válogatottnak. Az ütő eddig éppen Azerbajdzsánban, a Rabita Baku bajnokcsapatában játszott.

– A válogatott eredményeihez nagyban hozzájárult, hogy sokan külföldi klubhoz tartoznak, s edzőik számítanak is rájuk – adott magyarázatot a nem várt sikerre Jókay Zoltán másodedző, aki kiválóan megérti magát belga főnökével. – A játékosok a legjobb korban vannak, most várható tőlük a csúcsteljesítmény. Folyamatosan szeretnénk haladni: először győzzünk egy játszmában, azután majd gondolkozhatunk meccsnyerésen. Egy győzelemmel továbbjutnánk, az már nagy bravúr lenne.

A magyar válogatott az antwerpeni Lotto Arenában vívja mérkőzéseit, a keret tizenhárom tagú, a többit az olvasó fantáziájára bízom...

Ők, tizenhárman

Jan de Brandt (akinek bátyja, Herman péntekre virradóra elhunyt) e játékosokra számít az Eb-n:

Horváth Dóra, Liliom Rita, Pallag Ágnes, Sándor Renáta, Szakmáry Gréta, Szombathelyi Szandra (ütők), Dobi Edina, Széles Petra, Vacsi Evelin (centerek), Kötél Zsanett, Tálas Zsuzsanna (feladók), Kötél Dóra, Lévai Vivien (liberók).

Magyar program

Ma: Belgium–Magyarország (tv: 17.15, SportM). Holnap: Magyarország–Törökország (18.45, Sport2). Hétfő: Magyarország–Azerbajdzsán (16.45, Sport2).

Csoportbeosztás

A (Apeldoorn): Hollandia, Lengyelország, Olaszország, Szlovénia.

B (Antwerpen): Belgium, Azerbajdzsán, Magyarország, Törökország.

C (Rotterdam): Bulgária, Fehéroroszország, Horvátország, Oroszország. D (Eindhoven): Csehország, Németország, Románia, Szerbia. A kvartettek első helyezettjei a nyolc közé kerülnek, a másodikok és a harmadikok keresztbe játszanak a továbbjutásért: A2–C3, A3–C2, B2–D3, D2–B3.

A döntőt október 4-én Rotterdamban rendezik. A címvédő: Oroszország.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.