Félig gyerek még Gianluigi Donnarumma, a Milan kapusa

Sweet little sixteen, vagyis édes kis tizenhat éves – énekelte Chuck ­Berry az 1950-es években, s könnyen lehet, hogy a dal megint sláger lesz Milánóban. A Milan futballcsapatának legújabb hőse ugyanis a tizenhat éves kapus, Gianluigi ­Donnarumma.

Gondolhatják, még a San ­Siro környékén is kevesen ­számítottak ­arra, hogy a Nápoly környékéről származó ifjú már az idén megismerkedik a mély vízzel. A Milan tavaly szerződtette a spanyol Diego Lopezt, aki a Real Madridban a legendás Iker Casillast szorította a kispadra, és az itáliai klub keretében ott van még a harmincnyolc éves ­Christian ­Abbiati is, aki, ha nem is világklasszis, megbízható kapus.

Nyolc forduló után azonban nagy bajba került a csapat nyáron kinevezett edzője, a szerb Szinisa Mihajlovics, mert már négy vereséget szenvedett a Milan, és a tréner mutatója még rosszabb volt, mint nagyot bukó elődeié, Clarence Seedorfé és Filippo Inzaghié. Az instabil kispadon ülő szerb mester ekkor tizenkilencre húzott lapot: a kilencedik fordulóban, a Sassuolo elleni meccsen nem a rengeteg gólt kapó – a Napoli elleni hazai 0-4 alkalmával különösen meg­gyötört – Lopezt, és nem is Abbiatit jelölte a kezdő tizenegybe, hanem a tinédzser Donnarummát. Az ifjú játékos már bizonyított a Real Madrid elleni nyári barátságos mérkőzésen, illetve a Berlusconi Kupában az Inter ellen is, de tétmeccsen még csak a kispadon jutott neki hely.

Jó fogás
Giampiero Sposito / Reuters

A legfinomabban úgy fogalmazhatunk, hogy a klubtörténet második legifjabbjaként bemutatkozó kamasz – akinek huszonöt éves báty­ja, Antonio szintén kapus, mégpedig a másodosztályú Bariban – eddig messzemenően meghálálta a bizalmat: zsinórban három meccset nyert vele a csapat – a Sassuolo, a Chievo és a Lazio ellen –, majd az Atalantával vívott találkozón Donnarumma főszereplője volt a gól nélküli döntetlen elérésének: több nagy bravúrja kellett ahhoz, hogy a Milan ne szenvedjen vereséget a San Siróban.

„Tiszteletben tartom Mihajlovics döntését, ráadásul Gianluigi nagyszerűen játszott, ő a Milan jövője" – mondta, ha nem is a legőszintébb mosollyal, a kispadra szorult Diego Lopez az olasz közszolgálati televíziónak Donnarumma első meccse után.
Hogy az elkötelezett fiatalembernek – akit a Napoli már hosszú évekkel ezelőtt ostromolt, de ő kijelentette: csakis imádott csapatában, a Milanban akar játszani – mi a titka? Bár alkatilag is tökéletes a kapusposztra, ruganyos és magas (196 centi, s valószínűleg még nő majd), mindenki azt emeli ki, hogy mennyire nyugodt és erős lelkileg. Nem csoda, ha szükség van rá: éppen ilyen játékosból akad kevés a mai Milanban. Edzőkérdés törölve.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.