Tinédzser parti: Európa élvonalában a Vadnai fivérek!

Ha a fogadóirodák kínálatában föltűnt volna a La Rochelle-i, Laser 4.7-es kategóriában rendezett utánpótlásverseny, alighanem egy magyar fiú győzelme fizetett volna a legrosszabbul. A mindössze tizenöt esztendős Vadnai Benjamin, a Balatonfüredi Yacht Club sportolója esélyeshez méltó magabiztossággal szerezte meg az első helyet a száznegyvenkilenc hajót fölvonultató mezőnyben.

Sőt a luganói viadalt is megnyerte már az idén.

Vadnai Benjamin verseny közben

Az eredmények legföljebb annyiban meglepők, hogy a vitorlázást a lehető legritkábban emlegetik a magyar sikersportágak között. Ezzel együtt a balatonalmádi fiatalember sorra nyeri a korosztályos vetélkedőket: Európa-bajnokságról, Európa Kupáról, s több más nemzetközi versenyről tért már haza aranyéremmel. Járt Ázsia Kupán és maláj bajnokságon, francia és olasz viadalok sokaságán. Nem mellesleg: a srác tapasztalt hajósnak mondható, hiszen nyolc éve vitorlázik. A sportágválasztás persze messze nem független attól, hogy édesapja a szakág többszörös magyar bajnoka.

„Ahhoz, hogy Benjamin fejlődése töretlen maradjon, legalább évi kétszáz napot kell vízen töltenie” – magyarázza a papa, Vadnai Péter. Hozzáteszi: a család mind nehezebben teremti elő a felkészüléshez és a versenyeztetéshez szükséges pénzt.

Nem csoda, hiszen a vitorlázás költséges sport. A Balaton csupán tavasztól őszig kínál megfelelő helyszínt a tréningekhez, a téli időszakot külföldi edzőtáborokban kell „átvészelni”. Ami pedig a viadalokat illeti, nem elég a versenyző és a tréner utaztatását megoldani, a hajót is a helyszínre kell szállítani. A versenyeztetés évente több millió forintot emészt fel. A balatonfüredi klub segít, ahogyan tud, ám tehetős szponzorok nélkül hosszú távon nem tartható fönn a jelenlegi gyakorlat. Pedig: „Benjamin akár értékes olimpiai helyezést is elérhetne, ha a továbbiakban is ideális körülmények között készülhetne. Testi adottságai éppúgy kiválóak, miként a taktikai és technikai felkészültsége is kitűnő” – mondja az édesapa.

Az ifjú tehetség az idén a Laser 4.7-es kategóriában versenyez: az ebben az osztályban szereplő hajók mindössze vitorlaméretben térnek el az ötkarikás játékokon is látható egységektől.

Benjamin korábban az úgynevezett Optimist kategóriában remekelt; ebben kezdi pályafutását minden ifjú hajós. A Vadnai család legfiatalabb tagja, a tizenhárom esztendős Jonatan is ilyen vitorlást irányít. Legalább olyan jól, mint a bátyja. Nemrégiben több mint száznyolcvan vetélytársát utasította maga mögé egy adriai versenyen. A família tagjai Európa legkülönbözőbb pontjain tűnnek fel: „Néha olyanok vagyunk, mint egy vándorcirkusz. A múlt héten a kisebbik fiúval voltam a Garda-tónál. Négy napot edzettünk, majd négynapos verseny következett. A nagyobbik fiú éppen máshol szállt vízre...” – meséli a családfő.

Egyébiránt a fiatalok korántsem afféle „kerületi” megméretésekről hordják haza a serlegeket. Az Optimist osztályban száznál is több ország hozzávetőleg százötvenezer sportolója versenyez; az említett Garda-tavi viadalon hatszáznegyven hajó szállt vízre.

A flotta nagysága nem zavarja a Vadnai fivéreket, miután az esetek többségében az érmekért küzdenek. Benjamin például az idén két korosztályban is vezeti az összetett Európa Kupát.

Akár Verne-hős is lehetne: a tizenöt éves kapitány...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.